Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martin från Edsbyn är Sveriges bästa pimpelfiskare

Sveriges bästa pimpelfiskare är en hälsing. I helgen vann Martin Södergårds, med rötter i Edsbyn, SM-guld i pimpelfiske. Fångsten - 80 abborrar på drygt nio kilo.

Annons

Årets SM i pimpelfiske hölls på Örträsk i Västerbottens inland. En av de 400 tävlande var Martin Södergårds. Efter att ha bott i Härjedalen under några år har han nu flyttat tillbaka till Hälsingland.

– Jag kommer från Edsbyn, bor i Hudsvall och tävlar för Sveg, förklarar han.

Läs också: Här hittar du fiskeplatserna i Hälsingland

Hur går själva tävlingen till?

– Den håller på under fyra timmar och det är bara den totala vikten av abborre som räknas.

Varför vann du?

– Det är en gnutta tur och sedan massor av små avvägningar och beslut under tävlingens gång. Vi hade en halvtimme på oss att hitta en fiskeplats, så jag begav mig 5,5 kilometer bort från starten. Sedan testade jag vad som verkade fungera bäst och det var mask. Det brukar man annars normalt sett inte använda i de här sammanhangen. När en tävlande får mycket fisk, så kommer ju också gärna andra till den platsen – så jag smög upp mina fiskar.

Har du fiskat i Örträsk innan?

– Jag var där i fjol faktiskt. Då gick SM också i Västerbotten, så när vi var på väg dit så testfiskade jag och mina klubbkamrater i sjön för att bekanta oss med den. Det är en viktig del i förberedelserna.

Vilken betydelse har utrustningen?

– Det kan skilja sig något otroligt åt hur man ska ta sig an fisket beroende på var man fiskar– det handlar om storleken på abborren och vilket djup de står i. Förra helgen var jag med i Nordiskt mästerskapet som hölls i Finland. Dit kvalar de tre bästa från fjolårets SM. I sjön i Finland var det tiograms abborrar, så jag använde små pilkar och krokar. En vecka senare, under SM, hade jag bytt ut hela utrustningen till större grejer för här låg abborrarna på ett hekto.

Har du alltid varit intresserad av fiske?

– Ja, jag kommer från en riktig fiskesläkt och har tävlingsfiskat sedan barnsben. Med tiden har jag gått mer och mer in för det. Under senare år har jag verkligen satsat på det här och under vintrarna åker jag land och rike runt för att vara med på olika tävlingar. Jag håller igång under sommaren också och springer för att ha det som krävs. Under SM sprang jag ju med utrustning fem kilometer bort från start och gjorde väl 50-60 hål under tävlingen.

Att pimpla hör ju vintern till. Fiskar du lika mycket på sommaren?

– Jag fiskar på sommaren också, men då tävlingsfiskar jag inte så mycket. Jag har ju två barn på två och fyra år nu och måste prioritera. Så under sommaren är jag ute och metar med dem.

Hur stort är det egentligen med en SM-titel i pimpelfiske?

– I de här kretsarna är det jättestort. Jag känner många duktiga fiskare som aldrig lyckats i SM-sammanhang. Det är väldigt få som får uppleva det här, så jag är tacksam för att jag lyckades vinna.

Läs också:

"Att fiska rensar huvudet"

Nysvenskar och etablerade svenskar samlas på pimpeldag – se filmen här