Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mårtenssons förtroende skadat

Rattfylleri är ingenting som man ska ta lätt på. Enligt Vägverkets statistik så beräknas att minst 15 000 bilresor varje dag görs av alkoholpåverkade förare. Det innebär att de är en fara i trafiken för såväl sig själva som medtrafikanterna.

Under 2007 dödades 471 personer i vägtrafiken, minst 25 procent av dödsolyckorna var alkoholrelaterade.
I lördagskväll var Ovanåkers kommunalråd Björn Mårtensson (C) på en privat fest, där han ätit mat och druckit alkohol. Därefter, trots ursprungliga planer på att stanna kvar hos vännerna över natten, satt sig i sin bil och kört den till hemmet. Väl hemma hämtades han strax efteråt av polisen, sedan vännerna ringt och tipsat, och fördes till polisstationen för att lämna urin- och blodprov.
Mårtensson är nu misstänkt för rattfylleri. Och enligt egen utsago så är han övertygad om att han är skyldig.

Även om Mårtensson är rak och ärlig om vad som inträffat. Och djupt ångerfull. Så har det här självklart skadat hans förtroende. Men å andra sidan hade förtroendet skadats i än större omfattning i det fall han försökt att dölja det inträffade, för att sedan bli påkommen.
Nu krävs en ordentlig genomlysning för att avgöra i vilken utsträckning som förtroendet blivit skadat. Finns där bakomliggande orsaker och har det hänt något liknande förut är bland annat frågor som måste ställas. Och vilka åtgärder tänker Mårtensson vidta för att det inte ska komma att återupprepas?

Om nu Björn Mårtensson är skyldig till rattfylleri, vilket vi verkar kunna utgå från, så är det inte första gången som det händer en politiker i högre ställning. Om han kan fortsätta med sina politiska uppdrag avgörs av om han trots det inträffade har kvar ett tillräckligt förtroende hos de som valt honom till respektive uppdrag.