Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mårtensson kan få fängelse för rattfylleri

Påföljden för rattfylleri kan bli fängelse ända upp till två år. Men då måste man ha mer än 1,0 promille alkohol i blodet.
Än vet man inte hur hög promillehalt kommunalrådet Björn Mårtensson körde bil med.

Inte heller under tisdagen hade polisen i Bollnäs fått något svar på hur många promille Björn Mårtensson hade i blodet natten mot lördag då han satte sig i bilen och körde hem från en fest med partivännerna.

Men enligt utredningschef Leif Hagelin så går gränsen för rattfylleri vid 0,2 promille. Då kan man dömas till böter eller fängelse upp till sex månader. Om alkoholkoncentrationen ligger över 0,2 promille har också polisen rätt att ta körkortet direkt på platsen. Domstolen har även möjlighet att ta bilen i beslag.

Det har inte gjorts i Björn Mårtenssons fall.

- Normalt plockar man inte körkortet när man har hämtat någon i hemmet. Det är bättre att vänta tills rättegången, tills allting är klart, säger Leif Hagelin.

Handlar det om grovt rattfylleri går gränsen vid 1,0 promille och då kan påföljden bli fängelse ända upp till två år.

I en intervju har Björn Mårtensson själv uppgivit att han drack öl, vin och en gin och tonic innan han satte sig i bilen.

- Vi har som sagt ännu inte fått något svar från Statens kriminaltekniska laboratorium om hur hög promillehalten var. Det kommer nog i slutet på veckan skulle jag tro, säger Leif Hagelin.