Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mårtensson fortsätter i projekt för Hälsingegårdar

Regionstyrelsen omvalde under fredagen Björn Mårtensson (C) till ordförande för Hälsingegårdsprojektet.

Hela styrgruppen måste av formella skäl väljas om, men det var ingen som ifrågasatte att Ovanåkers tidigare kommunalråd sitter kvar som ordförande efter sommarens rattfylleridom.

I styrgruppen gjordes ett fyllnadsval. Föreningen Hälsingegårdars tidigare representanter har avsagt sig sina uppdrag och nu valdes Pär Forsell och Marie Envall från föreningen in istället.

I början av sommaren beviljades Region Gävleborg 21 miljoner kronor till utbildningsinsatser för varseldrabbade. Nu fick styrgruppen för satsningen mandat bland annat att besluta hur pengarna ska fördelas mellan de olika kommunerna.

I dagsläget finns fyra alternativ, att utgå från den behovsinventering som gjorts, att göra fördelningen utifrån hur många varsel kommunerna haft eller utifrån antalet förvärvsarbetande. Det första skulle gynna Sandviken. Närmast till hands ligger en sammanvägning av de tre kriterierna.

Regionstyrelsen godkände de sex utvecklingsområden som tagits fram i en regional turismstrategi: Samverkan, marknadsföring, digital tillgänglighet, utveckling och paketering av produkter, entreprenörsstöd för att öka tillgängligheten till kunskap och kapital, enkelt och behagligt resande.

Region Gävleborg har lett arbetet med att ett förslag till länstransportplan. Det är regeringen som fastslår planen. Regionstyrelsen lämnade i samband med fredagens sammanträde yttranden om grannlänens förslag.

Styrelsen välkomnar att Jämtland vill satsa på riksväg 84 som går Hudiksvall–Ljusdal och fortsätter mot Sveg. Styrelsen delar Upplands län uppfattning att riksväg 56, den så kallade "Räta linjen" från Gävle till Norrköping är ett viktigt alternativ till E 4 och värd att satsa på.

Regionstyrelsen hade inget att invända mot Ljusdals kommuns förslag till ny översiktsplan.