Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mårtens målning dras tillbaka

/
  • Mårten Anderssons målning Fantasilandskap med spelman kommer inte att säljas på auktion den 28 april. Sveaskog har nu beslutat att dra tillbaka försäljningen.
  • Så här såg Mårtens målning ut när den hängde i entrén till Domänverket i Falun.

Sveaskog drar tillbaka försäljningen av Mårten Anderssons oljemålning Fantasilandskap med spelman från Stockholms auktionsverks moderna kvalitetsauktion den 28 april.
Anledningen är att målningen delvis finansierats med skattemedel och därför inte ska kunna hamna på den öppna marknaden.

Annons

I påskhelgen skrev vi om att Stockholms Auktionsverk ska sälja en offentlig utsmyckning på moderna kvalitén den 28 april. Vi ifrågasatte om en statlig myndighet, i det här fallet Statens Konstråd, verkligen kan sälja ut ett konstverk som delvis finansierats med skattemedel och som hängt som offentlig utsmyckning.

Det stora (330 x 440 cm) konstverket köptes in av det statligt ägda Domänverket och Statens Konstråd tillsammans och hängde under många år i entrén till Domänverket i Falun.

Domänverket blev senare Sveaskog och i början av 2000-talet sålde Sveaskog den fastighet i Falun där målningen hängt och tog den med sig till de nuvarande lokalerna i Bergshamra. När Sveaskog nu står inför en flyttning till andra lokaler får inte konstverket plats och därför lämnades det till försäljning.

Många reagerade med förvåning på artikeln i påskas, bland andra Henrik Orrje, intendent på Statens Konstråd.

Han har även agerat, vilket nu resulterat i att Sveaskog beslutat sig för att dra tillbaka försäljningen och placera konstverket i någon offentlig miljö.

- Exakt var det kommer att hamna bestäms efter samråd med Statens Konstråd och Mårten Andersson, säger Gunnar Olofsson, vd på Sveaskog.

 

 

Mer läsning

Annons