Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mårten satsar stenhårt

När Mårten Jonsson var åtta år fick han sitt allra första bowlingklot. Nu sju år senare satsar han stenhårt på bowlingen och har till och med tagit det ett steg längre genom att göra det till en del av sin skolgång.

Frågar man Mårten hur intresset växte fram så är svaret enkelt, det var tack vare pappa ”Pojje” som också är en flitig bowlare.

- Jag har nog bowlat sen jag började krypa, skrattar han och slår en till strike.

Den tidiga bowlingdebuten har gett resultat och nu tränar Mårten två gånger i veckan med Söderhamslaget BK Klossen, ytterligare ett par gånger i veckan på egen hand samt matcher var och varannan helg.

Största förebilden är Amerikanen Chris Barnes som spelar i PBA, Professional Bowlers Association, men även söderhamnaren Marcus Henriksson har inspirerat.

- Han är ju äldre så jag har alltid sett upp till honom, han är med i svenska juniorlandslaget och han har också gått på Riksidrottsgymnasiet i Nässjö.

Nässjö ligger cirka sextio mil från Söderhamn men är inte främmande för Mårten som själv var där för några veckor sedan och gjorde ett intagningsprov.

- Jag skickade in en ansökan och fick sen ett brev om att jag skulle få komma ner och provspela. Jag fick testa på massor av olika övningar och det kändes jättebra, några veckor senare ringde de och berättade att jag kommit in så efter sommaren flyttar jag till elevhemmet.

På gymnasiet kommer bowlingen självklart vara en stor del men han ska även studera på Handelsprogrammet mellan alla träningar.

- Jag kommer ha morgonträningar, eftermiddagsträningar, en hel del teori och vad många inte förväntar sig, fysträningar.

Han förklarar att bowling vanligtvis inte ses som någon ”riktig sport” och att det är många i klassen som inte tror att det kräver speciellt mycket ansträngningar.

- Jämför man med fotboll till exempel så blir man ju svettigare av det, men många förstår inte hur mycket det krävs för att bli duktig i bowling. Vissa tror inte ens att man behöver värma upp trots att det kräver både kondition och framförallt precision. Åker man iväg på en större tävling och ska försöka ta sig till finalen så krävs det att man ska kunna klara av att spela minst sex till åtta serier.

Han fortsätter att berätta att bowling är så mycket mer än att bara kasta iväg ett klot. Man måste träna på ansats, slutposition, släppteknik och på att kunna hitta strikefickan och sedan lyckas träffa samma ställe om och om igen. Det är även viktigt att kunna läsa spelet och banor på olika hallar och ha så kallad klotkunskap, kunna sina grejer. Själv har Mårten just nu fem klot som han använder som passar för olika banprofiler.

Men han är snabb att betona att:

- Man ska inte tro att man är proffs för att man har många klot, man måste ha kunskap också! skrattar han.

Mårtens hittills största framgång tycker han själv är intagningen till Riksidrottsgymnasiet, men närmsta målen nu är att komma med i juniorlandslaget och prestera bra i större tävlingssammanhang. För att kunna bli så bra som möjligt känner han att Nässjö är perfekt.

- Jag vill utvecklas så mycket som möjligt såklart och nu får jag verkligen göra det jag tycker om att göra, säger han med ett stort leende.