Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mårten Andersson i Hudiksvall med Hybris

Onsdag en 20 april kommer komikern Mårten Andersson att uppträda med sin Stand Up show Hybris på Köpmanberget i Hudiksvall. Vi ringde upp honom och lät honom svara på ett antal frågor.

Du ska uppträda i Hudiksvall med Hybris den 20 april. Hur kommer det sig?

Dels var det en otrolig kväll förra gången jag uppträdde med föreställningen, Under ytan sista gången jag var i Hudiksvall. Då var det utsålt på Hudiksvalls lilla teater. Det kommer bara in 190 personer, och det var långt fler som ville komma in, men som inte fick plats. Därför tänkte vi komma tillbaka med Under ytan, men så blev det inte. Så, självklart kommer vi med Hybris istället.

Läs mer: marten andersson tar oss med under ytan

Sen, är det så att jag har släkt från Hudiksvall. Jag har varit i Hudiksvall varenda sommar och jul sen jag var två år. Nu är jag 42 år, så, jag har en 40-årig historia med Hudiksvall.

Har mycket vänner därifrån och det är därför jag har varit lite engagerad i Hudiksvalls Kalaset. Hela min mammas sida av släkten är från Hudiksvall. Min morfar Axel Edward Hansson har varit en pionjär inom blomindustrin där, och min morbror kallades Löken, och heter Lennart Hansson. Båda är nog välkända bland de äldre generationerna. Eftersom 50 procent av mig är från min mors sida, har jag därför alltid känt att Hudiksvall är min andra hemstad.

Läs mer: hansons blommor i djuped

Läs mer: sa fick jag mitt smeknamn loken

I min förra föreställning skojade jag om det. Att jag slits mellan mitt småstadsblod och mitt storstadsblod. Typ, ska jag plocka svamp, eller röka svamp?

Ibland kan komikerintervjuer bli så himla seriösa, fast man skojar.

Kommer du uppträda fler gånger?

Jag kommer faktiskt uppträda två gånger. 20 april med Hybris, och i sommar är jag konferenciär på Hudik Kalaset.

Tycker man om mig är det kul om man kommer på båda. Tycker man mindre om mig kan man komma på Hudik kalaset, då är jag bara konferenciär.

Vad handlar Hybris om?

Det handlarom att jag anser att hela Sverige har fått Hybris. Att vi är mer självupptagna än någonsin. Mer egoistiska. Pratar mycket mer än vi lyssnar. Vi lyssnar inte riktigt för att vi väntar på att vi ska prata igen. Och aldrig någonsin har våra åsikter varit så viktiga som nu. Alla måste få reda på vad vi tycker hela tiden om precis allt. Utöver att människor går omkring med stora egon och blir kränkta för varenda grej.

Så, det tog jag fasta på och det är vad föreställningen handlar om.

Vad händer i ett samhälle när jag blir viktigare än vi? Samtidigt är det paradoxalt det där.

På sammasätt som vi aldrig har brytt oss mer om vad andra tycker, och tänker om oss, så, på samma sätt har vi, också brytt oss mindre om vad andra tycker, och tänker om oss.

Hur hanterar man detta då?

Man kommerpå föreställningen, och får reda på lösningen på hur man ska hantera det.

Jag blandar egentligen humor med terapi i mina föreställningar, kan man nästan säga.

Jag har alltid varit intresserad av personlig utveckling i över 20 år. I mina bästa stunder är jag nog småklok ändå.

Läs mer: marten andersson

Hur kommer det sig?

För att jag intresserar mig i att må bättre själv, och att få andra att må bättre.

Tanken är locka till skratt och öppna upp folk, för att nå in med små budskap.

Egentligen är det så här. Vad håller vi på med egentligen? Bara en så enkel sak som så många av oss gör, att ta kort på sig själv, redan där är det absurt.

Det är väl andra som ska ta kort på oss. Vi ska väl inte ta kort på oss själv, och sen lägga ut?

Så vi har gjort oss beroende av andra människor för att känna oss hela.

Handlar det om att motarbeta Jante?

Helt korrekt, ja exakt! Du är inne på samma spår som jag är i föreställningen.

Att Jante kan gå åt två håll. Antingen så kan man bli en bitter, arg människa, som går runt med näven knuten i fickan. Arg över att man inte lever det liv man vill leva, så projicerar man den skiten på andra människor, genom Näthat, typ får man inte vara som man vill, får ingen annan det heller. Eller så exploderar man i Selfies, så att man blir som en briserande bomb som inte klarar av Jante längre. Bli en person som i stort sett kan doktorera i Duckface.

Se mer: youtube Mårten Andersson om Hybris i Nyhetsmorgon TV4

Det har ju heller aldrig funnits fler plattformar att visa upp sig för folk. Det är som att alla är självutnämnda stjärnor och genier, och det tror jag hänger ihop med Jante. Att det har blivit viktigare vad andra tycker och tänker om oss än vad vi tänker och tycker om oss.

Konkurrensen har blivit stenhård för att få sin dagliga dos av likes. Hur snygg man är och lägga på mer filter, för att få det där gillandet, för att känna sig hel.

Är inte det bra?

Nej, det är aldrig bra att vara beroende av andra för att känna sig hel. Det handlar väl om att man själv ska få sig själv att känna sig hel.

Finns risken att man kan trampa någon på tårna?

Det är ju lite av problemet med att ha Hybris. Hybris är inte ett konstant tillstånd.

Jag brukar skämta lite om det och säga att Hybris kommer och går. Man kan vara helt ödmjuk till att man tappar det totalt.

Det är inte ofta man träffar någon som är helt oskön hela tiden.

Hur får du alla idéer?

Min förra föreställning, Under ytan var väldigt privat och självutlämnande. Jag berättade om allt. Till exempel om antidepressiva och att jag nästan höll på att dö, om ensamhet, tomhet och att jag aldrig haft en bästa vän. Det gjorde att jag kände mig tömd. Efter det ville jag lägga locket på och hitta mig själv igen.

I Under ytan berättade jag om att jag fyllde min tomhet genom att exempelvis gå ut flera dagar i veckan, små korta romanser med olika tjejer och andra yttre bekräftelser, till exempel att vara synlig i sociala medier.

Se mer: youtube Under ytan

Så, jag bestämde mig för att nästa show inte skulle handla om mig, utan om något slags fenomen. Något som folk kan känna igen sig i. Den här idén fick jag samtidigt som mitt break från alkohol tog slut efter 15 månader, och la i samband med det upp en bild på ett glas vin på min balkong. Det var fullt med folk som kommenterade det och skrev, så himla tragiskt, du borde skämmas, så mycket för sober och så vidare.

Då kände jag, Va fan! Vad är det frågan om? Folk har ju fått storhetsvansinne och tror att man kan skriva och bete sig hur man vill mot en annan människa. Utan att det får några konsekvenser. Då började jag tänka, det här är vad som händer, när jag blir viktigare än vi. Känns som vi är människor inte medmänniskor längre, och där föddes iden till Hybris. Sen började man leta efter fler exempel.

Något mer du vill tillägga?

Hudiksvall är minsta orten jag uppträder i. Det är ju på grund av mina connections dit och att det var väldigt trevligt senast jag var där. När jag kommer dit, känner jag mig som hemma. Det ska bli superkul att komma tillbaka den 20 april. Hoppas att det blir lika populärt som förra gången. Köpmanberget är i en större lokal, då får fler plats.