Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mårten Andersson har avlidit – var en av Hälsinglands mest kända konstnärer

Den riksbekante Bollnäskonstnären Mårten Andersson avled på torsdagen. Han har gjort sig känd för en färgsprakande stil, med kopplingar till folkliga traditioner i Hälsingland. Mårten Andersson blev 83 år.

Annons
Mårten Andersson blev 83 år.

Anhöriga bekräftar att Mårten Andersson avled under torsdagen. Han föddes 1934 i Freluga utanför Bollnäs och kom att bli en av Hälsinglands mest kända konstnärer.

Han brukar ofta nämnas i samma sammanhang som Lennart Jirlow, Bert Håge Häverö, Mona Huss Wallin och andra liknande från de generationer som var mest aktiva under 1950-1980-talen. Många av Mårten Anderssons konstverk har också sålts för stora summor vid de stora auktionshusen, som exempelvis Bukowskis.

Läs även (Plus): Vännen Bengt Boman om Mårten Andersson: "Hans konst gick rakt in i hjärtat"

Mårten Andersson har under årens lopp arbetat med såväl måleri, tavlor och utsmyckning, samt grafik, litografi och serigrafi. Hans konst är starkt förankrad i Hälsingland, både motiviskt i folkkonsttraditionen och genom att han geografiskt är bunden till landskapet.

Han har under vintrarna varit bosatt i Stockholm, men under somrarna har han oftast återvänt till Bollnäs och Freluga. 2015 kom en bok om hans grafik, Grafik, Mårten A . Mårten Andersson har också under årens lopp fått många utmärkelser och så sent som 2015 fick han även bege sig till Stockholms slott för att ta emot Prins Eugen-medaljen ur konungens egen hand .

Mårten Anderssons konst är ljus och färgrik.

Läs även (Plus): Ur arkivet: På besök hemma hos Mårten Andersson i Freluga

Annons