Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marta, 100 år: "Jag var ung och vacker förr. Nu är jag bara vacker"

Det var fattigt och hårt när hon växte upp i början av 1900-talet, men visst fanns det tid att roa sig – bland annat med dans.
– Jag var ung och vacker på den tiden. Nu är jag bara vacker, säger hon och skrattar.
Möt Marta Johansson, en varm och charmig 100-åring med bestämda åsikter.

Det är långt ifrån alla som får uppleva 100-årsdagen. Men det kommer Marta Johansson i Bollnäs att göra. Hon föddes den 20 januari 1916 och kan garnera gräddtårtan med 100 ljus.

– Jag trodde inte att jag skulle bli så här pass gammal. Men det är som det är, man kan inte göra något åt det. Huvudsaken är att jag är pigg. Jag lider ingen nöd, säger hon.

Marta Johansson tittar ut genom fönstret och kommenterar de stora snövallarna.

– Det är väl för att jag fyller år som det är mycket snö, säger hon med glimten i ögat.

Hon minns vintern 1947, då det också var "hemskt med snö".

– Man fick handskotta åt hästarna i skogen för de tog sig inte fram. Det var mycket göra.

Läs också: Hundraåring med musiken som drivkraft

Marta Johansson växte upp i Jon Matsbo söder om Gruvberget, i en tid som präglades av ransonering. De fick helt enkelt vara rädda om maten som fanns. I familjen levde elva barn och barnbidrag var inte uppfunnet än.

– Vi fick plocka bär för att hålla maten på bordet och vi hade djur som vi kunde slakta. Det var fattigt i alla gårdar men vi fick smör och mjölk från djuren. Det var dåliga tider och det fanns ingen bingo heller på den tiden, säger hon.

Marta Johansson lyser upp när bingon förs på tal. På äldreboendet Gutenberg i Bollnäs – där hon bor sedan sex år tillbaka – kallas hon nämligen för "turgumman".

– Jag vinner nästan jämt, säger hon och ler belåtet.

På köksbordet ligger dagens upplaga av tidningen. Marta Johansson är vetgirig, hon vill veta de senaste nyheterna och följer gärna sport på tv. Särskilt längdskidåkning.

Även om hon håller sig uppdaterad kan hon inte relatera till dagens konsumtionssamhälle. Det är en helt annan värld än den hon uppfostrades i. Ett bevis på den samhällsförändring som skett under hennes levnad.

– De unga köper allting nuförtiden, det är alldeles onödigt. Numera har alla fina bilar, vi hade knappt en gammal cykel vi, säger hon.

En tillbakablick visar att Marta Johansson har varit hemmafru, kocka, piga, jobbat på hotell och skött ett jordbruk. I dag består familjen av fyra generationer; Marta, sonen, barnbarn och barnbarnsbarn.

Marta Johansson förbereder sig för att fira 100 år. Inför högtidsdagen ska håret permanentas hos frisör och nya kläder köpas. På födelsedagen blir det telegram från kungen (som alla 100-åringar får) och tårtkalas på Gutenberg med både smörgåstårta och gräddtårta.

Marta Johansson får frågan vad hon önskar sig i 100-årspresent. Efter en tids fundering säger hon:

– En blomma!

Och så var det ju det där med bestämda åsikter. Hon är blixtsnabb med repliken när hon ser undertecknad fatta pennan med vänster hand.

– Är du vänsterhänt? Det kan de göra om numera, säger Marta Johansson.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här:

Iphone: App Store

Android: Play Butik