Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marsch mot mödradödlighet

För andra året i rad anordnades barnvagnsmarschen i Ljusdal, som är RFSU:s årliga manifestation för kampen mot mödradödlighet.

Varje dag dör 800 kvinnor för att de blivit gravida. Kvinnor dör för att de inte har rätt och möjlighet att bestämma över sina egna kroppar, enligt RFSU. Frågan uppmärksammades under onsdagen med marscher på 34 orter i Sverige.

Det var andra året som demonstrationen genomfördes i Ljusdal. Liksom i fjol är Jenny Norberg initiativtagare.

– När jag var föräldraledig i fjol så tog jag initiativet att starta här i Ljusdal, berättar Jenny Norberg.

Med demonstrationen vill de visa att varje kvinna har rätt att överleva sin graviditet.

– Om det handlar om att gå en liten sväng är det en ganska enkel insats, för att rädda andras liv, fortsätter Jenny Norberg som är mamma till två barn.

Årets barnvagnsmarsch genomfördes tillsammans med Ljusdals församling.

Ett 20-tal personer, både vuxna och barn, med och utan barnvagn, samlades vid Församlingsgården. Marschen gick via Kyrksjön och genom centrum för att avslutas med lunch och fika på Församlingsgården.

– Det är kul att vi kan bidra när resten av Sverige gör det också, säger Emelie Öst som håller i barnverksamheten i församlingen.

I fjol gick över 2 600 kvinnor och män barnvagnsmarschen i Sverige.