Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Markströms storspel räckte inte – Sverige utspelade mot Ryssland: "Kan inte bjuda på mål"

Pär Mårts besvikelse var stor efter Tre Kronors förlust mot Ryssland. Nu kräver förbundskaptenen bättring inför kvartsfinalen mot Kanada.
– Vi kan inte bjuda på mål för då har vi inte en chans, sade han efter 1–4.

Seger mot hemmanationen Ryssland i Ice Palace hade inneburit positiva saker för Tre Kronor: kvartsfinal i Moskva, där de varit sedan turneringens start, mot grupptrean Tyskland.

Det var inte ens nära. Ryssland sköljde över Sverige redan från start och vann med hela 4–1.

– Vi spelade fast oss själva och då blev jag besviken över att vi inte gjorde det vi skulle. Men jag vet inte vad det beror på. Jag har aldrig upplevt det här tidigare under mina år, att vi snubblar, tappar pucken, missar pucken, sade Pär Mårts.

LÄS OCKSÅ: Krönika: "Tjippa, tjoff och tjolahej – ge mig en valium, Mårts!"

För Mårts & Co betyder förlusten att stora delar av onsdagen kommer att tillbringas på ett tåg från den ryska huvudstaden till S:t Petersburg. Resan tar drygt fyra timmar innan det är dags för träning inför kvartsfinalen mot grupptvåan Kanada – som förlorade gruppfinalen mot Finland – på torsdag.

– Har vi inte spelat bättre så får vi det straffet. Det är bara att åka dit och göra det bästa av det, sade han.

Och guppet mot Ryssland lär han inte glömma i första taget.

Hemmanationen satte full fart direkt och skapade chans på chans till publikens stora förtjusning. Tre Kronor slog mest ifrån sig och fick skynda till båset för att hinna byta och vila innan ryssarna inledde nästa anfallsvåg.

I 14.43 minuter orkade Sverige och främst Jacob Markström stå emot. Sedan gick det inte längre.

– Efter 10 minuter trodde jag att det kunde bära frukt, för då hade vi skaplig koll på dem. Men de fick två mål som var för enkla och då blev vi underlägsna i spel, i självförtroende och allting. Då kom de över oss så det bara visslade om det, sade Mårts.

Rysslands ledningsmål var dock aningen slumpartat. Jevgenij Dadonov drog till direkt på Artemij Panarins pass men fick ingen vidare träff. Det ställde Markström. När skottet tappade fart kunde han inte hålla plockhandsken uppe och, via den egna klubban, smet pucken in alldeles ovanför benskyddet.

Sedan var det bara frågan om när det skulle smälla igen. 3.09 dröjde det.

Alexej Martjenko stod för spelvändningen, Vadim Sjipatjov för passet och Panarin för projektilen till 2–0. Sedan rann det bara på. Pavel Datsiuk satte trean och Roman Ljubimov fyran i mittperioden. I tredje perioden lyckades Mattias Ekholm, NHL-förstärkning från Nashville som anlände till Moskva i måndags, pricka in tröstmålet till 1–4.

Ett resultat som innebär att kvartsfinalen spelas mot Kanada i S:t Petersburg.

– Det har ett bra lag. Jag tror att det blir en utmaning att ta oss an Kanada men jag tycker inte att vi ska känna oss slagna på förhand, sade Pär Mårts.

– Jag tror att vi har ett mönster som passar deras spel.

LÄS OCKSÅ: Ekholm vill bidra med allt – "Gäller att ta ner dem på jorden"