Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marknadsför Nordanstigs kommun bättre

Många minnesvärda kända personligheter, näringar och råvaruförädlingar är mer hyllade utanför kommunen än inom, skriver signaturen "Nordanstigare" och föreslår flera personer som borde lyftas fram.

Nordanstigs kommun vill satsa på fler boenden och besöksnäringar genom olika bolag, men vilken presentation gör man för att nå en bred publik?

Det allmänheten får höra handlar om en kommun som rankas lägst på olika listor, skolor och banker som stänger. Framtiden för pensionärer ser heller inte lovande ut.

Kommuner med utveckling har vårdat sitt särdrag och varumärke för att visa sina besökare, men Nordanstig håller tvärtom på att bli kulturellt och historiskt impotent utåt. Många minnesvärda kända personligheter, näringar och råvaruförädlingar är mer hyllade utanför kommunen än inom, där de haft eller har sin grogrund.

Varför inte göra Bergsjös fotografhistoria som symbol för byn och speciellt då pionjären Alida Olsson som var kvinnlig fotograf i ett då mycket patriarkaliskt samhälle? Gnarps identitet handlar idag mycket om ett samhälle som värnar om idrott, men det syns inte utåt och då skulle det vara på sin plats om atleten Anton Aspling fanns som äreminne efter E4. Kanske också en installation av flottare i Gnarpsån för att hylla det positiva företagandet som har funnits i Nordanstig? Varför inte göra en offentlig skulptur av författaren och journalisten Anderz Harning i Stocka gästhamn och en av spelmannen Pehr Abrahamsson Hult Alcén i Hassela? Kanske även ett minnesmärke för turister av operasångaren Jussi Björling i Strömsbruk att besöka?

En mycket lyckad ansats är dock fisketurismprojektet. Trots att projektets presentation tokigt nog går emot dagens miljöriktning, har vinst- och besökskalkylerna utan referens, så har man lyckats äska flera miljoner kronor och hållit seminarium. Bra jobbat. Om detta lyckade engagemang hos politikerna som alternativ skulle fokuseras på trygga, lokalt förankrade varumärken och nödvändiga samhällsinsatser är inget omöjligt.

Nordanstigare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel