Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marknaden och den falska friheten får inte styra

/

Det är tröttsamt när högerpolitiker snackar frihet.

Annons

Den typ av frihet de avser är nämligen en liten typ av frihet. Att kunna välja mellan massor av olika varor, vårdgivare och skolor.

Det underbara ordet och innebörden har frihet har plötsligt krympts ner till möjligheten att kunna välja mellan en oöverskådlig mängd chips. Eller vilken vara som helst. Eftersom den blå friheten handlar om att kunna köpa eller sälja som man känner för det. Apotek eller så till exempel.

När arbetarrörelsen använder begreppet frihet, handlar det om fenomen av en helt annan dignitet. Frihet från förtryck och orättvisor. Frihet från sådant som verkligen inskränker livsmöjligheterna. Frihet från fattigdom och hunger. Friheten att kunna fatta egna beslut för att man har fått möjlighet att kunna inhämta den information man behöver.

Frihet att kunna skapa sitt eget liv, utan att behöva följa fotspår från förr. Därför har vi i Sverige skapat ett system där du kan få vilken utbildning du vill, utan att du måste ha föräldrar som kan betala för dig.

Vi har byggt upp välfärdssystem som ger alla rätten till vård och omsorg, inte bara de som kan betala. Det skapar frihet, en känsla av att veta att man räknas.

Att tro att system med massor av vårdgivare eller massor av skoldrivare är ett spel. När det konkursas får kommunen plocka upp rester av det som blir kvar. Det sker i dag när friskola efter friskola går omkull i Stockholm. Marknaden och den falska friheten styr, och elever hamnar i kläm.

USA är ett land med enorma klassklyftor. Samtidigt som du kan göra dig sjukt rik, kan du vara helt utblottad och utlämnad till välgörenhet.

När Obama föredömligt försöker utjämna klassklyftorna genom att reformera sjukvårdssystemet får han skit för det. Ur mitt perspektiv ter det sig oförståeligt.

Jag är helt säker på att blåmoderaterna sitter och njuter av detta, att det finns fler egoistiska människor som hellre vill konsumera med ännu fler av sina kronor. De vill minsann inte betala för att patrasket inte kan ta hand om sig själva.

I USA vill man inte att alla ska få sjukvård. I Sverige vill moderater inte hjälpa till med ensamkommande flyktingbarn i Vellinge. Och i ganska många andra blåmärkta kommuner. Pengarna ska användas till att välja mellan en ohygglig mängd märkesprylar, elektronik eller hus och andra statusmarkörer. Absolut inte gå till den gemensamma välfärden. Absolut inte till barn med trasig bakgrund. Det är den moderata synen på frihet.

Det är ju förresten de rika människorna som tär mest på planetens resurser med sitt glada handlande och stora, energislösande bostäder. Ytterligare en global orättvisa. Somliga roffar och roffar och förstör för andra. Vilken frihet är det för de människor som inte längre kommer att kunna bo kvar där de bor i dag för att klimatet och vattenståndet ändrats?

Frihet är dock något alldeles för viktigt för att kidnappas av högern. En produkt är aldrig att jämställa med frihet. Frihet är att kunna bli det du vill. Men inte bara du, utan också du, du och du.

 

 

 

Mer läsning

Annons