Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marknad och dragkamp i Los

Loosveckan avlutades i år med knallemarknad på Nickelvallen och det första bymästerskapet i dragkamp.

På Nickelvallen i Los har handlare och köpare samlats för den sista dagen på Loosveckan. Stånd med kläder, böcker, mat och leksaker står placerade likt ett affärsstråk på idrottsplatsen.

Rolf Karlsson har varit handlare i 55 år och kommer från Hedemora. Han har tillsammans med sin hustru Anne-Maj Karlsson ett stånd där de bland annat säljer kryddor och bonader som är mellan 40 och 90 år gamla.

– Vi har 280 olika kryddsorter, säger Rolf Karlsson.

– Mina favoriter får jag väl säga är Looskryddan, apelsinkryddan och min egna "Roffes rubb och stubb" som man marinerar kött med, fortsätter han.

Det är fjärde gången som Rolf Karlsson ställer ut på marknaden och han gillar att komma till Los.

– Det är en härlig bymentalitet här. Alla är glada och trevliga och man blir bekant med de man möter här, och det är mycket bättre än marknader i storstäder, säger Rolf Karlsson.

Förra året firade Loos IF 100 år som förening med en veteranmatch i fotboll. I år är det premiär för det första bymästerskapet i dragkamp och det är åtta lag från Kyrkbyn, Norrbyn, Örnberget, Gruvbyn och Korea som kämpar om vinsten. Lagen består av fem personer, minst två tjejer i varje lag och det är bäst av tre dragningar.

Gunnar Högberg är ordförande i Loos IF och ansvarig för marknadsdagen. Han berättar att idén för dragkampen kommer från frun. Han tyckte att det var en bra idé, tog upp den i klubben och nu står han och kommenterar de tävlande lagen framför en stor publik.

– Det kan vara rekord i år. Det är stor uppslutning på folk i år, säger Gunnar Högberg och tror att det kan röra sig om 800 personer som kommer att besöka marknaden under dagen.

Dragkampen är i full gång och i finalen ställs Kyrkbyn 1 mot Korea. Korea vinner med 2-0 och blir de första bymästarna i dragkamp på Nickelvallen.