Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märkligt bemötande av polisen

Skribenten är missnöjd över polisens bemötande vid en nykterhetskontroll i Mohed. Polisen ger Svar direkt.

Annons

På tisdagskvällen klockan 17.20 blev jag stoppad av polisen i Mohed. Jag tycker det är jättebra att de är ute efter vägarna och kollar bilisterna, men jag blev mycket besviken på polisernas bemötande i Mohed. Provet var negativt = ingen alkohol i utandningsluften. Då jag bad om protokoll av undersökningen svarade polisen: "Skojar du?"

Jag visade då en kopia av lagtexten (Lag om ändring i lagen om alkoholutandningsprov (1976:1090 från 1/7 2009). Där står: Om den undersökte begär det ska protokoll föras vid provtagningen och bevis om utförd åtgärd utfärdas.

Efter att ha uppvisat aktuell lagtext blev jag kallad Vrespelle och polismannen avvek för att utfärda begärt protokoll efter att i affekt rivit åt sig körkortet. Efter en stund dyker en helt annan polisman upp och spelar Allan och vill veta vad jag ska ha protokollet till. Jag svarar att det behöver jag inte upplysa om, varvid han upprepar frågan tre gånger och talar om att han minsann varit polis i 35 år och vet vad som gäller och att den aktuella lagtexten bara är en rekommendation som polisen tillämpar som den vill!

Han försöker dessutom provocera mig att säga att han inte följer svensk lag men då inte detta lyckas slänger han igen bildörren och försvinner. Så småningom kommer den ursprunglige polismannen tillbaka med körkortet och ett protokoll.

Vrespelle

Svar direkt

Det är helt korrekt att Lagen om alkoholutandningsprover ger den som undersöks rätt att begära ut protokoll och bevis på utförd åtgärd. Alla som kommer i kontakt med polisen har också rätt till ett bra bemötande och vi beklagar att insändarskribenten upplever att så inte varit fallet den här gången. Inom polisen jobbar vi ständigt med bemötandefrågor och vår kontakt med allmänheten, för att bibehålla ett högt förtroende och ha bra kontakt med medborgarna som vi är till för.

Lars Lindeberg

insatsledare Polisen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons