Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Märkliga regler om skolskjutsar

Angående skolskjutsarna i Bollnäs vill jag ha svar på följande frågor från ansvariga politiker.

Angående skolskjutsarna i Bollnäs vill jag ha svar på följande frågor från ansvariga politiker.

1. I våras skickade kommunen ut broschyrer till elever som gick på/skulle börja högstadiet, för val av skola. Valet var fritt inom kommunen – och gällde även friskolor. Sedan går det ett kvartal, och politikerna beslutar att dra in skolskjutsarna för ett fåtal elever som valt annan skola än den som de skulle få gå i om kommunen själv bestämt.

Flera av dessa barn/elever har redan, eller skulle ha fått busskort till högstadieskolan oavsett vilken skola de valt. Bussarna går reguljärt- alltså inga extrakostnader för buss, och ändå ska dessa elever betala sina busskort själv.

2. I Ljusnan (14/8) hänvisar Lahenkorva till kommunens ekonomiska situation då man infört de nya reglerna Den som väljer annan skola än den närmaste kommunala, får själv stå för resekostnaden i fortsättningen.

Eva Eklund är chef och förmedlar att detta beslut gällande skolskjutsar ska slå lika orättvist mot alla!

Det är nonsens. Barn som har närmare till Granberg än Kilafors, får resan betald för att barn från Västansjö skola har brukat gå högstadiet i Kilafors. Medan barn från Hällbo som av någon anledning valt att gå på Granberg som ligger tre kilometer längre från Kilafors ska finansiera sin skolskjuts själv, fastän deras före detta klasskamrater får sin kostad åt andra hållet trots att de har lika mycket längre.

Exakt var ligger skillnaden? Det vill jag att politikerna svarar på, men ingen kan...

Och det lustigaste av allt: Kommunen sparar inte en krona om de tvingar elever att byta till rekommenderad skola, för det är exakt samma utgift/antal zoner mellan Hällbo och Kilafors, som mellan Hällbo och Bollnäs...

Nu är jag inte ute efter att de andra barnen ska betala sin skolskjuts, det har vi betalat skatt för, utan att det ska vara rättvist så att de tre berörda barnen från Hällbo får sina resor betalda också. Likaså andra som blir av med skolskjuts på samma sätt.

3. Förslag finns till beslut, vid nämndens möte den 26 augusti enligt samma artikel, att elever med sociala eller av medicinska skäl ska få betald skjuts till annan skola än den närmsta kommunala om det styrks av elevhälsan att särskilda skäl föreligger

Elever som då betalar egen bussbiljett, eller som med elevhälsans hjälp fått beviljat, riskerar utpekas som annorlunda, kanske med problem eller mobbning i annan skola. Vad ger det för förutsättningar i ny skola?

De elever som känner att de växt ifrån, och inte har något gemensamt med gamla klasskamrater, kanske vill plugga lite extra, eller som har kompisarna på annan än den rekommenderade skolan ska alltså bli utpekade och straffade för detta?

Kajs-Mari Östlund

Hällbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel