Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marianne, 89, fick vänta i nästan ett dygn på vård – nu är anhöriga starkt kritiska

I nästan ett dygn fick 89-åriga Marianne vänta på att få plats på sjukhuset. Nu är hennes anhöriga starkt kritiska till vården och vad de kallar ett systemfel – där otillräckliga resurser riskerar patienternas säkerhet.

Akta er för att bli gammal och hamna på akuten. Det varnar söderhamnaren Björn Eriksson för i ett inlägg på sin Facebooksida.

Läs vårdchefens svar på Mariannes öde: "Så här ska det inte gå till"

Historien börjar för drygt två veckor sedan, då hans 89-årige svärmor Marianne helt plötsligt blev sämre i hälsan.

– Det gick rätt fort när hon blev dålig. Från att ha bott och klarat sig helt själv till att inte kunna ta hand om sig alls tog det drygt två veckor, säger Björn Eriksson.

Problemen började strax efter ett mindre kirurgiskt ingrepp, som orsakade allvarliga komplikationer.

Till slut var Marianne så dålig att hon fick en remiss till akuten på Bollnäs sjukhus. Då kunde Marianne varken stå eller ligga på grund av smärtor.

Det var början på ett av Mariannes längsta dygn i livet.

– Det var ett skräckdygn fyllt av ilska. Jag är normalt sett lugn och brukar ha långt till humöret. Men då var det inte roligt, berättar Björn Eriksson.

Enligt honom fick de sitta i fem timmar på akuten i Bollnäs innan de ens fick prata med en läkare. Och det första intrycket var inte bra.

– Det kändes som att han enbart ville bli av med henne, skjuta över ansvaret på någon annan vårdinrättning. De gjorde ingenting för henne. Hon hade inte ens fått något att äta om det inte vore för oss, säger Björn Eriksson.

Läs även insändaren från en besviken mamma: "En vårdnatt jag helst glömmer"

Vid halv sju fick de besked om att Gävle sjukhus kunde ta emot Marianne. Halv nio på kvällen kom transporten som förde henne dit. Väl på plats i Gävle började en ny väntetid.

Det skulle dröja ända till halv tre på morgonen innan Marianne och hennes anhöriga fick beskedet att hon får stanna på sjukhuset. Och ytterligare två timmar innan hon fick en egen sängatt ligga i.

Då hade hon väntat i 19 timmar sedan hon först åkte till akuten i Bollnäs.

– Sköterskorna som tog hand om oss gjorde säkert vad de kunde. Även om jag var upprörd just då är det inte deras fel. Det är ett systemfel, säger Björn Eriksson.

Genom åren har han tagit hand sina om äldre anhöriga och har genom det fått egna erfarenheter av sjukvården. Och utvecklingen går åt fel håll, anser han.

– Jag har haft anhöriga som blivit gamla och i behov av sjukvård på 80-, 90- och 00-talet. Jag har sett hur det blivit sämre med åren, säger Björn Eriksson och fortsätter:

– Kommer man in på sjukhuset och får en plats tar de väl hand om en. Men det är att komma igenom det nålsögat som är problemet.

Läs också: Kom in med buksmärtor – avled efter 16 timmar på akuten

Efter upplevelsen han fick tillsammans med sin svärmor är Björn Eriksson orolig inför framtiden. Hur ska äldre utan anhöriga som ta vara på deras rättigheter klara sig, undrar han.

– Jag som är barnlös, vad väntar mig? Jag är uppriktigt sagt rädd, säger Björn Eriksson.