Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria från Söräng bakom unikt Elvisalbum

Elvis Presley lever inte längre, men hans musik kommer troligen aldrig att dö. En del av Elvis låtskatt finns nu också översatt och inspelad på svenska, av skivdebuterande gruppen Fröken Elvis. Maria Olsson från Söräng är en av medlemmarna i bandet bakom det unika album som just släppts.

Fröken Elvis album släpptes 8 april och heter kort och gott och gott "Elvis på svenska". Titeln avslöjar precis vad det handlar om – Elvislåtar, åtta till antalet, som översatts till svenska. Enstaka låtar av Elvis har översatts till svenska tidigare och spelats in av olika artister, men aldrig tidigare har det gjorts ett helt album med svenskspråkiga Elvistolkningar av samma artist.

Maria Olsson, 29-årig slagverkare uppväxt i Söräng utanför Bollnäs, spelar trummor i Fröken Elvis och laddar som bäst för två redan utsålda konserter på Stockholms Stadsteater under april. I juni bär det iväg till London för två konserter ytterligare.

– Sen blir det säkert en del konserter i Stockholms skärgård också under sommaren, vi har lite stående ställen där, säger Maria Olsson – som numera är Stockholmsbaserad – samma dag som "Elvis på svenska" lanseras.

– Det är en fantastisk känsla nu när skivan äntligen har släppts. Vi spelade in den redan i april i fjol, men det har varit väldigt mycket arbete med rättigheterna, det är så med Elvis musik, berättar

Maria Olsson, utbildad på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, frilansar som slagverkare och jobbar även som slagverkslärare på musikskolan i Upplands Väsby. Dessutom ingår hon i husbandet i tv-programmet "Så ska det låta".

I Fröken Elvis ingår hon som en av fem medlemmar, som blev bekanta med varandra via musikhögskolestudier i Stockholm. Att spela in skivan och göra shower med Elvis musik – Fröken Elvis har redan under fjolåret hunnit med att spela en hel del live – har varit en utmaning tycker hon:

– Elvis är ju helig för många, vilket betyder att man liksom inte gör Elvis musik hur som helst … men vi har faktiskt bara fått positiva reaktioner. Jag tror att vi kommer nära lyssnaren med de svenska texterna, som dessutom har teman som är aktuella idag på många sätt.

Förutom de åtta låtarna på albumet så finns även två till inspelade, men de gick inte att få med på skivan av rättighetsskäl.

– Men förhoppningsvis kan vi släppa dem digitalt senare under året, säger Maria Olsson.

Debutalbumet är avklarat – vad blir nästa steg för Fröken Elvis? Fler Elvistolkningar eller?

– Nu vill vi bara ut och spela, det är prio ett. Sedan får se vad som händer i höst, det beror ju lite på hur skivan tas emot också. Men oavsett så tror jag att alla i bandet är överens om att vi kommer att satsa på att spela in eget material sen.