Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Margit Larsson

Margit Larsson, Rengsjö, avled den 10 april, 84 år gammal.

Hon var född och uppväxt på Ohlanders i Knyssla, Rengsjö, som yngst i en syskonskara på sex.

Margit Larsson fick tidigt börja hjälpa till i hemmet och hon lärde sig därmed både hushållssysslor och textilt arbete. I tonåren började hon att spinna och väva.

1956 gifte hon sig med Lars K Larsson. Samma år tog de över Lars föräldrahem Körkles i Östra Höle i Rengsjö, ett jordbruk med mjölkkor.

Margit och Lars fick tre barn. När barnen hade vuxit upp började Margit Larsson att väva igen. Hon vävde trasmattor på beställning och hon ansvarade länge för Rengsjö hembygdsförenings vävstuga.

Margit Larsson var en mycket social och aktiv föreningsmänniska. Hon engagerade sig i hembygdsföreningen och var dess ordförande en tid. Hon hade även ansvaret för hemslöjdstombolan på Rengsjöfesten under en längre tid.

Margit Larsson var medlem i SLU (i dag CUF) och så småningom SLKF, som senare blev CKF och Centerkvinnorna. Under många år var hon ordförande i Rengsjö CKF.

Från 1980 till 2008 var Margit Larsson kyrkvärd i Rengsjö kyrka, något hon var mycket stolt över och såg som ett hedersuppdrag.

I cirka tio års tid arbetade hon inom hemtjänsten. Som pensionär kunde hon ägna sig mer åt vävningen, men också andra handarbeten som sömnad, stickning och virkning. Hon drabbades dock senare av Parkinsons sjukdom, vilket gjorde att det till slut blev omöjligt att handarbeta.

Margit Larsson fick fyra barnbarn som låg henne varmt om hjärtat.

2011 blev hon änka. Hon var aktiv in i det sista och deltog regelbundet i olika aktiviteter på Ringshög.

Margit Larssons närmast anhöriga är en son och två döttrar med familjer samt en bror.