Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marginalväljarna avgör centerns öde

/

Annons

I dag samlas drygt 500 ombud till centerstämma i Örebro. När Maud Olofsson möter stämman kan hon göra det med den självkänsla som platsen på regeringstaburetten ger. Samtidigt kan hon inte bortse från att centern är ett parti som befinner sig i opinionsmässig motvind.

Räkna med att Maud Olofsson i vanlig ordning försöker dölja de egna interna och externa problemen genom att rikta hård kritik mot socialdemokraterna. En strategi som uppskattas av borgerliga väljare på högerkanten. Samtidigt upplevs hon som arrogant och osaklig bland väljare som står socialdemokratin nära.

Bakom konfrontationstaktiken ligger en politisk omorientering. Under Maud Olofssons ordförandeskap har centern tydligt tagit en plats i det borgerliga blocket. Vilket maktpolitiskt visade sig framgångsrikt i valet 2006.

Samtidigt har partiet valt att orientera sig i en markerad marknadsliberal riktning. Tydligast har detta kommit till uttryck i ungdomsförbundet. Där ledningen framträder som budbärare för ett manchesterliberalt tankegods.

Att det finns en spricka mellan dagens rikspolitiska framtoning och den mera traditionella bilden av centern som ett folkrörelseparti för landsbygdbefolkningen är ett faktum. Det får också tydliga uttryck i hur partiet lyckas attrahera väljare.

I valet 2006 vann centerpartiet marginella men för partiet viktiga framgångar i storstäderna. Valundersökningarna visar att dessa nya väljare har en svag anknytning till centern. Enligt SCB:s partisympatimätning i november 2008 har centern efter valet förlorat väljare till socialdemokraterna och miljöpartiet.

Nu genomför SCB en ny stor partisympatiundersökning. En rimlig gissning är att centern inte förmått ta tillbaka förlusterna samtidigt som man också förlorar till moderaterna. Tillsammans med kristdemokraterna pressas centern ned mot fyraprocentnivån.

På centerns stämmor brukar man ha traditionen att mera ägna sig åt utåtriktad manifestation än intern diskussion. Så blir det troligen också i år. Men den som har kontakt med aktiva och före detta aktiva i centerpartiet vet att det finns många kritiska röster.

Inom centern finns en oro för att högervridningen skall leda till att partiet förlorar sin traditionella bas samtidigt som det blir beroende av att jaga stöd från borgerliga marginalväljare. I ett enskilt val kan ett litet parti vinna framgång med utspel som upplevs starkt borgerligt färgade. Lätt fånget kan emellertid visa sig lätt förgånget. Då utgör fyraprocentspärren ett hot mot partiets fortlevnad.

På marginalen kan också bytet av kärnkraftpolitik bli en belastning. Det är förvisso sant att centern har stärkt alliansens trovärdighet då man gjorde upp med moderaternas och folkpartiets om energipolitiken.

Lika sant är att detta skapat problem för socialdemokraterna som har en delad opinion i kärnkraftfrågan. Men för övertygade miljöaktivister framstår centern som svikare. Därmed förstärks bilden av att det är Stureplan i Stockholm som numera är centerns ideologiska hemvisst.

 

Mer läsning

Annons