Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Margareta B Kjellin och kärnkraften

Vi har haft en folkomröstning om kärnkraft där samtliga linjer lovat åtminstone avveckling med förnuft men det tycks Margareta B Kjellin fullständigt strunta i. Där lovades att kärnkraften skall avvecklas i den takt vi har ersättningskraft.

Efter det enorma stöd kommuninnevånarna visade i kampen mot provborrningar i Nianfors för ett år sedan hade jag utgått från att Hudiksvall är en fortsatt starkt kärnkraftskritisk kommun oavsett partifärg. Men nu har moderaternas Margareta B Kjellin i en insändare 4 april anslagit en helt annan ton och det vill jag kraftigt bemöta.

Vi har haft en folkomröstning om kärnkraft där samtliga linjer lovat åtminstone Avveckling med förnuft men det tycks Margareta B Kjellin fullständigt strunta i. Där lovades att kärnkraften skall avvecklas i den takt vi har ersättningskraft. Elkonsumtionen i Sverige har minskat de senaste sex åren, trots att vi passerat den bästa av högkonjunkturer. Detta har uppkommit genom energibesparingar både inom industri och privat. Nu kommer dessutom äntligen ett genombrott för vindkraften i Sverige. Bara de ansökningar om vindkraftsbyggen som är inlämnade motsvarar den svenska kärnkraften. I det läget propagerar Margareta B Kjellin att vi skall exportera elkraft i stället för att avveckla den riskfyllda kärnkraften enligt folkomröstningsbeslutet.

Dessutom, om våra kärnkraftverk i närtid är i sådant skick att man av säkerhetsskäl behöver förbereda att bygga nya finns det all anledning att påskynda avvecklingsprocessen. Att bygga nya av ekonomiska skäl har de pågående byggena i Finland och Frankrike tydligt spräckt. Byggherren i Finland har nyligen redovisat 1,7 miljarder euro i extrakostnader på en kontrakterad summa på 3 miljarder euro. Mer kan komma för bygget bli inte klart förrän 2012 mot lovad start i år 2009. Förseningen har dessutom inneburit att de finska beställarna drabbats av extrakostnader i form av importerad el och uteblivna elcertifikat och kräver för detta byggherren på 2,4 miljarder euro. Så är det med kärnkraftsekonomin i den verkliga världen.

Göte Bohman

Gruppledare för miljöpartiet, Hudiksvall

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel