Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Persson: LO:s förslag är en ny version av totalfloppen traineejobb

Att LO-ledningen under måndagen gick ut med att man öppnar upp för lägre ingångslöner för att lösa integrationen är minst sagt förvånande.

Annons

Förvånande eftersom LO bär ansvaret för svartmålningen av individer och organisationer som förespråkar lägre ingångslöner. Bland annat genom användandet av överord som apartheidpolitik. Att LO har varit en bromskloss i frågan har försvårat för svensk integration. Den arbetsmarknadspolitiska debatten har också hållits tillbaka av LO:s bångstyrighet. Det blir mycket märkligt när parterna som ska ta ansvar för den svenska modellen helt ignorerar rekommendationer från tunga aktörer som OECD, IMF och Arbetsmarknadsekonomiska rådet med Lars Calmfors i spetsen

Arbetarrörelsens nya position är dock välkommen och kan bryta upp en låsning som borde ha gjorts redan för 10-15 år sedan. Då hade vi inte haft dagens integrationsproblem och utanförskap bland nyanlända invandrare. Dessvärre verkar LO fortfarande befinna sig fem år efter alla andra när arbetsmarknadspolitik ska diskuteras. Hur kan man annars landa i förslaget om utbildningsjobb?Utbildningsjobb innebär att arbetsgivaren får en lägre lönekostnad för den som anställs om personen som anställs samtidigt utbildar sig vid sidan av sitt yrke.

Det låter väldigt likt ett annat förslag, nämligen: Traineejobb som innebär att arbetsgivaren får ersättning ifall man anställer någon som saknar erfarenhet av ett yrke ifall personen utbildar sig inom yrket vid sidan av sin anställning.Traineejobb infördes av regeringen efter valet 2014. Det var också Socialdemokraternas främsta förslag för att minska utanförskapet. Totalt har det blivit 270 traineejobb på svensk arbetsmarknad av det ursprungligt utlovade 32 000. En viss nivåskillnad mellan ambition och utförande alltså. Traineejobb är i sin tur en sorts spin off på de yrkesintroduktionsavtal som tecknades mellan arbetsmarknadens parter 2011. Skillnaden är att yrkesintroduktionsavtalen krävde att arbetsgivaren skulle stå för utbildningen på jobbet. Dessutom fanns det opraktiska skrivningar i avtalet som gjorde att det aldrig slog igenom.På vilket sätt LO:s förslag om utbildningsjobb skulle lyckas där både yrkesintroduktion och traineejobb misslyckats är högst oklart. Kanske hoppas LO på ett mirakel.

Det blir upp till bevis för LO att sy ihop en bra uppgörelse med Svenskt näringsliv som möjliggör att fler får en biljett in på arbetsmarknaden. Ifall man inte lyckas komma fram i nya förhandlingar och sortera ut de strukturella problemen för arbetsmarknadens funktionssätt då måste politiken göra sig redo att agera. Det är ett mentalt steg politiken måste förbereda sig för, det är nämligen inte alls säkert att LO har stöd bland sina medlemsorganisationer för den nya politiska inriktningen. Integrationsproblemen i Sverige måste lösas, oavsett om LO är en del av lösningen eller inte.