Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus blir racingproffs i USA

Vintern närmar sig och Marcus Johansson förbereder sig lite annorlunda i år, jämfört med tidigare år. Nu växlar han upp när det gäller träning och hoppas att det ger utslag när vintern är här.
– Jag har fått ett bra erbjudande i USA, men jag måste byta märke, säger Marcus Johansson.

Annons

Med åren så har Marcus fått mycket tips och lärt sig själv hur man förbereder sig inför en racingsäsong på bästa möjliga vis. I sommar har han lagt ner många timmar på motorcrossen. Flera löppass i veckan och styrketräning på gym har varit en stor del av träningen.

– Att åka motorcross på sommaren är det som mest liknar skoteråkning vintertid, men skotern kräver mer arbete med tanke på att massan som ska hållas under kontroll är ungefär dubbelt så tung, säger Marcus.

Marcus, som nu är 21 år, är mer eller mindre uppfödd på en snöskoter. Hans farfar Henry Johansson var den som vann den första skotertävlingen i Sverige och pappa Arne har en och annan titel på sitt samvete. Man kan säga att snöskotercross ligger i generna.

– Jag har alltid gillat att åka och köra snöskoter, säger Marcus Johansson.

Skotermärket Polaris har Marcus tävlat för under alla år han hållit på men nu får han byta till ett annat märke.

– Det klart att helst skulle jag vilja köra Polaris men jag har fått ett bra kontrakt med ett Ski-Doo-team i USA som står för i princip allting och det kan ju vara kul att testa något nytt, säger Marcus.

Medaljchanserna är stora för Marcus som har legat i toppen av serien därborta på den amerikanska kontinenten de andra säsongerna. Nu hoppas han att den hårda träningen här hemma ska ge resultat.

– Som tur är så har jag med mig en duktig mekaniker den här gången. Gustav Eliasson från Sällsjö är en av mina bästa kompisar och dessutom någon som brukar peppa mig och ge mig goda råd. Han är ju inte bara mekaniker och en bra kompis utan även ett stöd och bollplank. Jag tror att en pallplats är enklare att nå när man kan prata med någon som förstår, säger Marcus Johansson.

Marcus kommer att köra 16 tävlingar på åtta olika ställen runt om i USA. Den går i två omgångar, en omgång före och jul och en efter. I slutet av mars får vi veta hur det gick.