Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Åsling: Skogsutredningen är det riktiga eldprovet

Redan 1 juli 2020 ska Skogsutredningen (äganderättsutredningen) presentera sitt resultat. Att äganderätten i skogen skulle stärkas var ett av Centerpartiets krav för att gå in i Januariavtalet tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna.

Skogsutredningen är det riktiga eldprovet för långsiktigheten i januaripartiernas samarbete. Vad utredningen kommer fram till och vilken proposition regeringen lägger fram på riksdagens bord avgör på många sätt vilka förutsättningar det finns för fortsatt samarbete efter valet 2022.

Orosmomentet är egentligen inte utredningen i sig utan den parlamentariska situationen.

Det är ingen hemlighet att Miljöpartiet och Centerpartiet har två vitt skilda verklighetsuppfattningar när det kommer till skogen. Miljöpartiet vill skydda mer skog och har i grunden en kritisk inställning till skogsbruk, precis som alla industriell verksamhet. Centerpartiet har sina rötter i det svenska jord- och skogsbruket, partiet förlorar sin identitet ifall man landar fel i den här frågan.

Utredningsuppdragets inställning är tydlig. Det är svårt att se dess innehåll och formuleringar på annat sätt än att det är ett beställningsuppdrag från Centerpartiet. Utredningen leds dessutom av domaren Agneta Ögren som tidigare dömt till markägarnas fördel i domen om fjällnära skogar. På förhand ser det alltså väldigt bra ut.

Orosmomentet är egentligen inte utredningen i sig utan den parlamentariska situationen.

Är Miljöpartiet beredd att kompromissa i frågan? De gröna saknar egentligen en historik av att ingå för partiet tuffa överenskommelser. Även Liberalerna är ett orosmoment. Skogsbruk och äganderätt är inte direkt en profilfråga för partiet och Nyamko Sabuni har inlett sitt partiledarskap med att landa lite varsomhelst i olika frågor. Vem vet i vilken riktning Liberalerna förflyttat sig när det är omröstningen i riksdagen?

Dessutom: Vem vet var Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna står när det ska röstas om äganderätten? Partierna har redan bevisat att det är viktigare att fälla regeringen är driva igenom borgerlig politik som Lagen om valfrihet.