Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Åsling: Högerns prickskytte mot Centerpartiet är en pyrrhusseger

Varför detta centerhat om migrationspolitiken? I Sociala medier är kampanjen särskilt tydlig. Högeryttrar försöker göra gällande att Centerpartiets beslut att stödja regeringen skulle spräcka allianssamarbetet. Kritiken är löjlig. Men förutsebar om man tittar på den politiska spelplanen i dag.

Att flyktingmottagandet är en vattendelare i svensk politik överraskar ingen. Inget av riksdagens partier tycker att Sverige ska gå tillbaka till den migrationspolitik som var innan nödbromsen drogs 2015 och migrationsöverenskommelsen upprättades mellan samtliga riksdagspartier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Skiljelinjen i dag går mellan de partier som anser att mottagandet av flyktingar helt ska strypas och de som anser att Sverige fortfarande har ett humanitärt ansvar att ta emot flyktingar – men på en hållbar nivå.

Striden handlar bara om politiskt spel.

Åsiktspluralismen på den politiska spelplanen är alltså inte särskilt stor. Trots det pågår intensivt prickskytte och drev mot Centerpartiet bara för att man inte har samma strikta migrationspolitik som Moderaterna. Varför?

Jo därför att striden om migrationspolitik inte handlar om flyktingar. Striden handlar bara om politiskt spel. Det handlar om att hindra förutsättningarna för en långsiktig och hållbar migrationspolitik eftersom det hotar möjligheten till partipolitisk pajkastning och möjligheten att kasta skit på regeringspartierna. Därför vill inte högeryttrarna att det blir en bred uppslutning bakom en ny migrationspolitik. Att Centerpartiet förhandlar över blockgränsen hotar den strategin.

Vad högeryttrarna i svensk politik försöker uppnå är en Pyrrhusseger

Samma strategi har med framgång tillämpats av det Republikanska partiet i USA. En strategi som fått till följd att det under lång tid varit omöjligt för Republikanerna att göra upp om en rad viktiga frågor för USA:s framtid med Demokraterna utan att skadas politiskt. Minns exempelvis USA:s oförmåga att hantera skuldtaket för några år sedan, eller hur Donald Trump blev president genom att bråka till varje pris. Amerikanska valrörelser visar att strategin som används för att förstöra samtalsklimatet i Sverige kring migrationspolitiken är framgångsrik, men till vilket pris når man dessa politiska segrar?

Vad högeryttrarna i svensk politik försöker uppnå är en Pyrrhusseger, det vill säga en seger som kommer med mycket kostsamma egna förluster. Uttrycket kommer från den antika fältherren Pyrrhus som efter att ha besegrat romarna i ett fältslag utropade "En sådan seger till, och jag är förlorad!".

Prickskyttet mot Centerpartiet syftar till att skrämma partiet från att göra upp med regeringen i för partiet viktiga frågor och hålla debatten om migrationspolitik vid liv. Det kan vara en framgångsrik strategi för en växande höger i svensk politik, men till priset av politisk stabilitet och maktskifte.