Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mäns övergrepp på kvinnor har ingen plats i ett civiliserat samhälle!

Regeringen har precis presenterat sin vårändringsbudget. Bland många andra viktiga satsningar har regeringen reagerat på höstens #metoo-upprop. Med rätta, skriver Elin Lundgren, riksdagsledamot från Gävleborg för Socialdemokraterna.

Annons

Sexuella trakasserier, våld och kränkande behandling inom flera sektorer och branscher ska inte ha en plats i ett civiliserat samhälle.

I höstas hördes röster om att detta skulle vara något nytt i Sverige. Då lyssnade man inte tillräckligt. Kvinnor i olika åldrar berättade om sådant de varit med om under lång tid. Att historien är full av dessa övergrepp mot kvinnor vet vi.

För många av oss blev det också ett viktigt uppvaknande. Även vi som feminister som alltid vill agera på bästa sätt för att sätta nageln i ögat på strukturerna har ibland gjort missar. Genom att inte låtsas se, eller släta över felaktiga beteenden, som härskartekniker eller sexistiska kommentarer från män. Kanske för att vi varit så vana vid att det ser ut på det här sättet att vi inte orkat reagera på allt. Men sedan hösten är det tydligt hur många vi är som orkar ta ställning och påskynda en förändring!

Det är glädjande att allt fler nu vill vara en del i att bryta ner strukturerna. Att den feministiska regeringen går före är självklart.

I vårändringsbudgeten föreslår regeringen och Vänsterpartiet att över hundra miljoner kronor tillförs för förebyggande och kompetenshöjande arbete med koppling till #metoo och mäns våld mot kvinnor.

• Förstärkta resurser till Polismyndigheten på 200 miljoner kronor, där kompetensutveckling om sexualbrott är en viktig satsning i det.

• 10 miljoner extra till Brottsoffermyndigheten för att utöka sitt arbete med att genomföra informationsinsatser om den nya sexualbrottslagstiftningen som bygger på samtycke.

• Socialtjänstens anslag ökas med 25 miljoner för att öka kunskapen och beredskapen att motverka våldsproblematik i hemmet.

• Arbetet med att förebygga sexuella trakasserier i arbetslivet måste stärkas. Därför ökas regeringens Arbetsmiljöverket med 25 miljoner kronor

• Sexuella trakasserier och kränkande behandling i skolan hindrar elever från att ha likvärdiga möjligheter att lära och utvecklas. Därför satsas 50 miljoner kronor på att utveckla bland annat sex- och samlevnadsundervisningen.

• Ytterligare 50 miljoner kronor för 2018 till ideella kvinno- och tjejjourer som utför ett viktigt arbete med att ge stöd och skydd till kvinnor som har utsatts för våld.

Alla människor i vårt samhälle ska ha rätten att leva sina liv utan att riskera att utsättas för strukturer som håller dem tillbaka. Politiken kan och ska göra det den kan. Men var och en av oss måste också alltid lyssna, analysera och agera.

Jag kommer alltid att ta ställning för ett jämställt samhälle utan kränkningar.

Elin Lundgren (S)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel