Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Människovärdet och skräpet

"En återvunnen föreställning med Waste Collective". Så presenteras lunch-dansteatern Skräp på Hudiksvalls teater.

Vad är skräp? Hur ska man kunna rädda världen från att gå under när det varken hjälper att sopsortera, spara energi, sluta köpa plastgranar, återvinna eller kompostera?

På scenen på Hudiksvalls teater står tre karaktärer, en man och två kvinnor, som tar miljökampen vidare till dess mest absurda gräns. En av dem vill visa hur duktig hon är att återvinna och fotograferar sig själv med mobilen. En annan pratar på medan högen med utsnurrat toalettpapper blir allt större. Den ultimata miljökämpen vill kompostera sig själv, för klimatets skull. För jordens överlevnad är det enklast om ingen försöker sätta något avtryck alls utan bara försvinna.

Det är dans, skådespeleri och performance på samma gång och efter olika analyser av miljöpolitik och människans inverkan på klimatet, med repliker och röster från kända politiker, landar allt i frågan om människovärdet. Är vi alla skräp? Om alla är det behöver ingen känna sig mindre värd än någon annan.

Tiina Lehtimäki, Niklas Fransson och Nelly Zagora klär av och på plagg, böjer och bänder för att testa olika uttryck. Det är både smart, småkul och oroande. När Tiina Lehtimäki hälsat på publiken och oberörd låtit de andra böja och bända henne i olika poser medan hon säger "Hej, hej", landar föreställningen alldeles framför oss själva. För vem är det som sitter på marken med en burk framför sig, ler och säger "Hej, hej?"