Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Människor går före mygg

Myggsituationen i Gysinge och Österfärnebo har under många år varit en plåga i området och vittnesmålen har varit många, om hur odräglig tillvaron är för inte bara människor utan även för djur.

När det har varit som värst har det överhuvudtaget inte varit möjligt att vistas utomhus. Affärsinnehavare har flera gånger vittnat om de problem som uppstår när besöksnäringen slås ut. Nu finns det hopp om att situationen kan bli något bättre sedan regeringen nyligen givit sitt godkännande för att genomföra en bredare besprutning av myggen än vad som gjort hittills.

Tyvärr visar dock hanteringen av den här frågan en stor brist hos våra myndigheter, där turerna har varit många och gången varit trög. Hur besvärliga myggen är kring Gysinge och Österfärnebo är ett vida känt fenomen. Jag har aldrig hört talas om någon som varit på besök i området och som därefter hävdat att myggplågan varit en överdrift.

De boende känner väl till både myggplågan och projektet Biologisk myggkontroll som sedan 2002 bekämpat stickmyggan. Min fråga är om de myndigheter som berörs verkligen gör det? Under flera år har Kemikalieinspektionen, Naturvårdsverket och Länsstyrelsen Gävleborg kommit med olika, sena och tveksamma beslut och rekommendationer.

Även inför detta år skedde olika bedömningar där både Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket uppenbarligen var fel ute. Trots att problemet är väl dokumenterat går det uppenbarligen inte att lita på att det fattas kloka beslut för både människor och natur i denna fråga. Att frågan till slut blev en fråga för regeringen, genom att en anmälan om ett undantag behövde framställas, är underbetyg till hela processen.

Jag anser inte att myggen borde behöva bli en politisk fråga överhuvudtaget. Det ska inte krävas politisk inblandning för att sunt förnuft ska råda gällande myggen i Gysinge och Österfärnebo. Detta är inte första gången i historien som politiker tvingats gripa in, men frågan är om det ska behöva vara så även framöver? Eller kan vi lita på att mer väl avvägda beslut fattas från början inför nästa år?

Avslutningsvis kan jag i alla fall konstatera att det var tur att det inte var en rödgrön regering som tvingades hantera frågan. Med Miljöpartiet på aktuell ministerpost hade risken varit stor att frågan fått en mer saktfärdig hantering och att ytterligare ett orimligt beslut fattats.

Tomas Tobé (M)

Riksdagsledamot för Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel