Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Människor är inte problem, människor är lösningar

Förra veckan tog Region Gävleborg sitt regionala utvecklingsprogram som handlar om hur vi ska tänka kring vårt län i ett längre perspektiv.

Ett avsnitt handlade om länets demografi, som ter sig mer eller ännu mer problematisk beroende på vilken kommun man pratar om. Invånarantalet minskar eftersom ekvationen lågt födelsetal, hög utflyttning och låg inflyttning inte är gynnsam. Kort sagt behöver vi människor, ur en ekonomisk aspekt vad gäller arbetskraft och skatteunderlag men också för att orter inte ska dö.

Därför fanns en viktig skrivning föreslagen, om vikten av att uppmuntra mångfald för att få alla människor att känna sig hemma i Gävleborg. Alla människor inkluderar just alla, oavsett om man är närsynt, katolik eller skådespelare.

En självklar skrivning men också en utmaning att leva upp till.

Så tar de konservativa till orda. Sverigedemokraterna. Representanter från kommuner som inte har det tvivelaktiga nöjet att ha invalda Sverigedemokrater i fullmäktige drar nästan chockerat efter andan när vi får veta att vi ska akta oss för sharialagar och Rosengård.

Vi får veta att gemenskap är att ha en gemensam historia och det är en förutsättning för att vi ska kunna leva sida vid sida. Ett exempel på något som förutsätter detta är att ha sjungit Den blomstertid nu kommer i kyrkan på examen.

Att jobba med mångfald i skolan är indoktrinering enligt Sverigedemokraterna. Pittoreska pizzerian i byn är inte representativ för mångfald. Ord, ord, ord som trots dravlet avrundas med att demokrati är det viktigaste som finns. För vissa då får man ana.

Sverigedemokrater beter sig högst olika i de församlingar där de är invalda.

I somliga kommuner lämnar de tomma platser, på andra motionerar de om högst oskyldiga saker. På andra ställen, som i Gävleborg, visar de att de inte är ett parti som alla andra.

De är ett parti utan logik. Mångfald pekas ständigt ut som ett hot. Mångfalden exemplifieras alltid av människor med utländsk härkomst. När människor med utländsk härkomst gör dåliga saker. Driver de pizzerior ska vi inte låtsas om att det är mångfald utan att det är något annat. Det är det inte.

Sverigedemokraterna försöker ta patent på ordet mångfald och göra det till något dåligt. Vi ska alla vara stöpta i samma form, gilla samma saker och ha samma religion. Trots en ursvensk härkomst och skrålande på kyrkan på examen känner jag inte att det är tilltalande.

Förstår inte Sverigedemokraterna att om barn inte får träffa massor av olika människor blir de handikappade som världsmedborgare. Snacka om att göra dem en björntjänst. Tiden är över då hela byn samlas för att titta på en neger, som det hette då.

För mig är det en självklarhet att jag vill kunna träffa människor med olika erfarenheter och därmed olika möjligheter i samhället. Ju fler vi är, ju mer vi kan desto bättre blir slutresultatet. Människor är inte problem, människor är lösningar. Det är min melodi.

Sverigedemokraternas toner handlar om en bild av ett Sverige där de tror att folk bryr sig om var man firar sommarlovet, i kyrkan eller på skolgården. Det är bisarrt och ruggigt konservativt.

Sverigedemokraterna jobbar med exkludering av människor. Att hitta syndabockar.

Hur är det nu, vad är motsatsen till mångfald? Är det enfald?