Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Människohandel utreds vidare

Efter måndagens dom jobbar polis och åklagare vidare med ett annat fall av misstänkt människohandel. Där är bevisläget bättre, anser åklagaren.

Annons

Den senaste tiden har det pågått flera utredningar om misstänkt människohandel mot bärplockare i Hälsingland. På måndagen friades två åtalade från brottsrubriceringen människohandel, men dömdes för andra brott.

Just nu sitter två andra personer inlåsta i häkte, misstänkta för att ha utnyttjat bärplockare. Det handlar om en 39-årig man och en 35-årig kvinna. Ytterligare en kvinna misstänks för medhjälp till den människohandeln, som ska ha skett sommaren 2010 i Söderhamns kommun.

– Vi jobbar på med det, säger åklagare Ylva Johansson vid internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Redan i fjol startades en utredning då polisen förhörde en del drabbade bärplockare. Men de åkte hem innan fallet kom så långt som till rättegång.

Ylva Johansson har begärt hjälp från myndigheter i Bulgarien med vissa åtgärder. Hon ska också läsa och fundera över innehållet i måndagens dom från Hudiksvalls tingsrätt.

– Men det är inte så att jag får kalla fötter, säger hon. Dels är bevisläget annorlunda här och det är också fler målsägande.

Brotten ska dessutom ha skett under en längre tid än i det fall som avgjordes i måndags.