Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Människan Guds avbild

Och Gud skapade människan till sin avbild... Är det därför människan slår sig på bröstet och har tagit sig friheten att förtrycka alla andra levande varelser på jorden? Med vilken rätt har människan utsett sig till bödel och förtryckare?

Annons

Och Gud skapade människan till sin avbild...

Är det därför människan slår sig på bröstet och har tagit sig friheten att förtrycka alla andra levande varelser på jorden? Med vilken rätt har människan utsett sig till bödel och förtryckare?

Rätten är helt enkelt sanktionerad av krasst företagsekonomiskt tänkande. "Visst är det för jäkligt" säger vi "men något måste man tjäna pengar på". Vi har alltså inte längre råd med moral och medkänsla? Är det så illa?

Tvättbjörnar, rävar och minkar trängs i mikroskopiskt små burar för att så småningom ge sina liv i sadistiska mordriter.

En lycklig, fåfäng människa kan köpa sig lite självkänsla och sätta näsan i vädret iklädd den avrättade rävens eller minkens päls. Kvar i myllan ligger resterna av ett liv och blinkar en sista gång innan döden äntligen befriar dem från de plågor de åsamkats när de flåddes levande…

På väg till flygplatsen från lyxhuset i Spanien passar den återvändande semesterfiraren att slänga ut vinterns leksak genom fönstret. Den lilla valpen i fönstret har blivit stor och kan inte följa med till lyxvillan någonstans. Ut genom fönstret bara… Man kan ju inte betala en biljett för en hundjävel, eller hur? Den har ju blivit så stor!! Valpar växer upp, trist!

Kor, får och kycklingar böjer ödmjukt sina huvuden för överheten människan men ve vargen och lodjuret som vågar närma sig våra lyxboningar.

Rovdjurens hem har vi redan tagit i besittning och med skotrar jagar vi dessa förhatliga djur i inkvisitionsliknande processioner för att helst terminera deras existens. Hur ska man annars kunna släppa sin 65 000-kronors jaktchampion i skogen eller åka på sin nyinköpta skoter och slippa möta skogens djur? De enda djur man vill möta är de med jaktlov på.

Kaniner, apor och många andra djur pliktar med sina liv för att vi fåfänga människor ska kunna applicera allergitestad kosmetika. När försöken är avslutade och ögonen sönderfrätta av diverse vätskor, hamnar dessa testdjur i den svarta plastpåsen och fyller våra redan överfulla renhållningsstationer. Kanske kan vi skicka kadavren till utvecklingsländerna i Afrika som tack för att vi fick stjäla deras frihet och naturtillgångar?

Kinesers barbariska metoder, när de flår sina djur levande, ursäktar vi med att "de behöver pengarna". Är det inte så att vi behöver kinesernas smutsiga hantering för att slippa göra skitjobbet själva? Med den rikes självgodhet överser vi med de fattigas brutalitet. I slutändan är vi de ekonomiska och moraliska (?!) vinnarna. Vi gjorde ju inget, eller hur? Vi köpte deras produkter och de fick tjäna sina spottstyvrar.

Välgörenhet är vi bra på här i den civiliserade västvärlden, eller hur? Jag är synnerligen stolt över att vara människa och skapad till Guds avbild. Dessutom är jag född i väst, "civilisationens vagga" stod ju här....

Marita Berggren

Rengsjö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel