Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Människan är inte delbar!

Kan man skilja på sak och person, människa och åsikt? Frågan bejakades i måndagens ledare (av Sofia Mirjamsdotter), skriver Lennart Gunhamre som inte ser texten som allmängiltig.

Jag ser artikeln som intressant och förhoppningsfull, men knappast allmängiltig. Jag har svårt att se människan som ett stycke kött med påklistrade åsikter. Vi föds inte med åsikter. Vi uppfostras till åsikter, och som vuxna förvärvar vi ytterligare åsikter. Människan är ett unikt paket av kropp och förstånd. De alstrar tillsammans åsikter. Jag tror inte att det är möjligt att skilja på sak och person. Man är de idéer, som man står för. Kroppen är det materiella, personen är de medvetna värderingar man hyllar. Jag bedömer inte en människa efter utseende eller kön utan efter hennes syn på omvärlden och – vilket hör ihop – hennes åsikter och handlingar.

Lagen skiljer inte på sak och person. Handling och utövare är ett. Allt annat vore juridiskt ohållbart. Var och en har ansvar för sitt handlande.

Jag tror alltså inte i likhet med författaren till den aktuella ledaren, att det går att skilja på person och åsikt. Åsikter kan förändras, men därmed ändras också personligheten, den själsliga människan. Med själ menar jag medvetna känslor och åsikter (att icke förblanda med den religiöst mytomspunna själen).

Jag ser islamistisk terrorism som ett talande exempel på, hur sak och person förenas i en enhet. Här är det inte möjligt att skilja på sak och person. Saken – en ytterlighetstolkning av islam – skapar personen, terroristen. Det ena förutsätter det andra. Det är inte möjligt, som skribenten säger, att i detta fall skilja på människa och åsikt, på sak och person. 

Jag är den jag är, som Gud Fader säger i Bibeln, och sedan skapade han människan till sin avbild! 

Lennart Gunhamre

Ledarskribenten Sofia Mirjamsdotter avstår att kommentera debattartikeln.

Insänt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel