Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Manlig norm i fokus i Maria Noréns nya konstprojekt på Stenegård

Hulken i balettkjol eller ett annorlunda älgpass? När ett gäng gatukonstnärer tittar på män och normer kan vad som helst hända på Stenegård nästa sommar.

Konstnären och galleristen Maria Norén, som driver Kulturkossan i Järvsö, drar i gång ett nytt projekt med utställning på Stenegård i sommaren 2016. Hon har just fått ett bidrag på närmare 40 000 kronor från Region Gävleborg och stöd från Ljusdals kommun för att arbeta konstnärligt med manlighetsnormen som tema.

LÄS MER: Argt och uppriktigt

– Jag har hållit på i många år och funderat kring egna upplevelser där jag blivit påhoppad på grund av att jag är född till kvinna. Och att jag och alla andra på något sätt accepterat den ordningen, säger Maria Norén.

TV+TEXT: Maria skapar ett manifest i godhet

Tretton konstnärer, varav många med inriktning gatukonst- och graffiti, är inbjudna att vara med. Konstnärligt ska frågan kring manlighet och samhällsordningen vändas och vridas på olika sätt.

Även forskare och samhällsdebattörer kommer att plockas in i diskussionerna som ska landa i en utomhusutställning på Stenegård som öppnar 6 juni och pågår hela sommaren till slutet av augusti.

– En av deltagarna är Limpan, en konstnär från Norge som arbetat mycket med "mjuka superhjältar", bland annat har hon avbildat Hulken i ballerinakläder och Spindelmannen på toa med sin unge bredvid sig, berättar Maria Norén.

Hon hoppas att konsten ska beröra, väcka frågor och gärna irritera.

LÄS MER: Utskälld på Dismaland

– Jag har tre söner som börjar bli stora, jag kan aldrig bli en manlig förebild för dem. Vi måste alla hjälpa till att ge dem schyssta förebilder, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Skaparglädje på kulturfest