Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Manifestation mot rasism i Hudiksvall

Under söndagen slöt människor upp för att med facklor i hand delta i ljusmanifestationen mot rasism, i Hudiksvall.

Det är tredje året i rad som Hudik mot rasism under mellandagarna vandrar med ljus i hand från Glysisvallen, genom staden och till Möljen.

– Vi är en förening som verkar för ett Hudiksvall utan rasism, berättar Kristina Wicksell som är ordförande i Hudik mot rasism.

Läs även: Hudik mot rasism mobiliserar mot hatet

Det var hon som för tre år sedan anordnade den första manifestationen, då som privatperson.

– På grund av den första manifestationen så kom föreningen Hudik mot rasism till. Och det är vi som har anordnat manifestationen sedan dess.

Det var många som trotsade kylan och tågade genom staden.

– Det är viktigt att man står upp för sig och visar att det inte är acceptabelt att trycka ned någon annan människa eller tycka att någon annan är värd mindre på grund av hudfärg eller religion. Det är viktigt att man visar att alla är lika mycket värda, säger Emma Nilsson som med sin syster Stina och mamma Helena Nilsson deltog i ljusmanifestationen.

Läs även: En dag för antirasism

– Vi går med för att visa att vi bryr oss om alla och detta är ett enkelt sätt att visa det på, säger Helena Nilsson.

På vägen var det fler som anslöt sig till tåget som avslutades på Möljen där en liten scen byggts upp för de två talarna. Najib Bege, som tidigare i år utsatts för rasistiska påhopp på sitt arbete, talade om vikten att inte behandla människor olika på grund av deras bakgrund.

Se mer: Hotade bartendern Najib med hakkors på kvitton: "Åk hem blatte"

Kommunchef Bengt Friberg talade om vikten att inte skapa ett vi och dem.

– Första året var det 1 500 personer som gick med i tåget, i fjol var det 1 000 och i år vet jag inte riktigt hur många vi är, men färre, säger Kristina Wicksell.

Anki Berg som arbetar på ett boende för ensamkommande hade tagit med sig de boende till manifestationen.

– Jag tycker att det är viktigt och jag ser hur viktigt det är för de ensamkommande. Vi tror att de tycker att det är bra och så är det en som bott på boendet tidigare som talar, Najib Bege, jag tror det är kul för dem att se hur han har lyckats, säger Anki Berg.

Läs även: Polisen: Rasism bakom skolattack