Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Manifest för landsbygden

Denna vecka arrangeras landsbygdsriksdagen på Gotland. Centerpartiet är självklart på plats. I samband det presenterar vi här vårt landsbygdspolitiska manifest, skriver tre C-politiker.

1) Beslut ska tas nära dem som påverkas. Regler som i dag beslutas i Stockholm kan ofta tas lokalt. Offentlig och kommersiell service ska finnas i hela landet.

2) Utan jobbskaparna stannar landsbygden. Det måste bli enklare och billigare att vara småföretagare. Centerpartiet vill sänka arbetsgivaravgifterna för den första anställda och för ungdomar. Vi vill satsa på besöksnäringen, bland annat genom att tillåta gårdsförsäljning av öl och vin samt undanta företagslokaler och gårdsbutiker på landsbygden från krav på bygglov.

3) I dag är bredbandstäckningen alldeles för dålig i stora delar av Sverige. Vi lägger en extra miljard på bredband på landsbygden, vilket motsvarar minst 50 000 hushåll.

4) Centerpartiet vill se ett decentraliserat och närodlat strandskydd som ger möjlighet att bygga i attraktiva områden. Kommunerna bör få större inflytande att bestämma över vilka strandområden som ska bevaras och vilka som kan bebyggas.

5) Polisen måste vara närvarande i alla delar av Sverige. Vi vill öka polisens anslag med 2,4 miljarder kronor, vilket ger ytterligare 2000 poliser. Vi lägger dessutom 140 miljoner på att prioritera vardagsbrottsligheten.

6) Landsbygdens livsmedelsproducenter lever under hård konkurrens från länder med lägre krav på miljö och djurhållning. Inte minst svenska mjölkbönder har det mycket tufft. En ny livsmedelsstrategi måste innehålla åtgärder som minskar regelkrångel och kostnader samtidigt som den skapar förutsättningar för fortsatt omsorg om miljö och djur. Vi vill även sänka dieselskatten för gröna näringar med 200 miljoner mer än regeringen

7) Att bruka skog är grunden för ett hållbart Sverige. Dock ser vi hur feltolkningar av bland annat art- och habitatdirektivet förhindrar normalt skogsbruk. Detta måste lösas om skogsbruket ska utvecklas.

8) Landsbygden är beroende av fungerande transporter. Därför lägger vi i kommande budgetar ytterligare resurser på järnvägen. Bygga och underhålla enskilda vägar måste bli billigare och enklare.

9) Äganderätten är en grundmurad rättighet och en vägledande princip. Det man äger vårdar och utvecklar man. Att stå upp för människors frihet och rätt att bruka mark och driva företag är därför viktigt för landsbygdens utveckling.

Hans Jonsson (C)

gruppledare Ovanåker

Eskil Erlandsson (C)

landsbygdspolitisk talesperson

Kristina Yngwe (C)

vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel