Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångsysslaren Thomas Bodström

/

Thomas Bodström är tänkt att vara ett av Socialdemokraternas främsta affischnamn i den kommande valrörelsen. Framför allt har man förhoppningen att han ska lyfta partiets tämligen dåliga stöd i väljaropinionen i Stockholmsområdet. Därför har Bodström placerats som förstanamn på valsedeln i Stockholms län. Medan partiledare Mona Sahlin huserar först på valsedeln till Stockholms stad.

Men Bodströms gloria har den senaste tiden hamnat på sne. Vill det sig riktigt illa så har han snart glorian runt halsen.

Annons

Skälet till detta är att Bodström är en man med många strängar på sin lyra. Han är inte bara riksdagsledamot och ordförande i justitieutskottet. Han är dessutom praktiserande advokat, aktiv författare och nyligen också styrelseledamot i friskolekoncernen Pysslingen.

Att ha mer än en sträng att spela på är i sig inte problemaktiskt. Snarare tvärtom. Det är bra om riksdagsledamöterna ägnar sig åt annat än att bara häcka i riksdagen.

Men sidouppdragen för en riksdagsledamot får inte bli så många eller så omfattande att han eller hon inte hinner med att sköta sitt förtroendeuppdrag på ett tillfredställande sätt. Och när det gäller Bodström så verkar det högst tveksamt om han verkligen hinner med.

När TV 4-programmet Kalla Fakta granskade riksdagsledamöternas närvaro i samband med voteringarna visade det sig att Bodström i våras var frånvarande vid mer än hälften av tillfällena. Flera av gångerna med anledning av att han i stället befann sig i rätten för att sköta sitt uppdrag som advokat.

Det här tycker inte Bodström är något problem. Trots sin stora frånvaro påstår han att uppdraget som riksdagsledamot alltid kommer i första hand.

Låt oss bara för en liten stund, mot förmodan, utgå från att Bodström är sanningsenlig i sitt påstående.

Vad tycker egentligen hans klienter om detta? Borde inte de ha rätt att få kräva av sin advokat att få komma i första hand?

Finns det risk för att Bodström sitter i rätten och tänker på vilka interpellationer han ska ställa till justitieministern eller vilka motioner han ska lägga fram? I stället för att måna om sin klients bästa.

Vad tycker Advokatsamfundet om detta?

Och även om Bodström hävdar att han sköter sitt riksdagsuppdrag på ett tillfredställande sätt, så kan inte samma sak sägas om uppdraget som ordförande i justitieutskottet. För detta uppdrag är Bodström extra arvoderad. Detta eftersom uppdraget bedöms ta mer tid i anspråk än ett vanligt utskottsuppdrag.

Men särskilt mycket extra tid verkar inte Bodström lägga ner på uppdraget. Exempelvis åker han hellre till Bokmässan i Göteborg än att ta emot en utländsk delegation som var i Sverige för att träffa det svenska justitieutskottet.

Thomas Bodström får gärna fortsätta att skriva böcker och driva advokatbyrå. Men det börjar bli hög tid för Mona Sahlin att ta Bodström i örat, vilket hon utlovade när partiledarna för de rödgröna nyligen framträdde tillsammans i SVT-programmet Agenda.

Det är Sahlin som är ansvarig för att mångsysslaren Thomas Bodström inte sköter sitt riksdagsuppdrag på ett tillfredställande sätt. För ungefär ett år sedan intervjuades Bodström i finska Hufvudstadsbladet, och där berättade han att Sahlin gett honom fritt spelutrymme fram till valet bara han lovade att ställa upp som justitieminister i det fall de skulle vinna valet.

Därmed faller det här inte bara tillbaka på Thomas Bodstöm utan i minst lika stor omfattning på Mona Sahlin.

Mer läsning

Annons