Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mångmiljonsatsning ska ge invandrarkvinnor jobb i vården

Närmare 49 miljoner kronor planeras läggs på ett länsövergripande projekt för att ge fler utlandsfödda jobb inom vård och omsorg. I Hudiksvalls kommun genomförs nu ett pilotprojekt och tanken är att alla länets kommuner ska använda det nya arbetssättet.

Länet står inför stora rekryteringsbehov inom vård och omsorg. Enligt Region Gävleborgs beräkningar behöver 6 000 undersköterskor anställas inom de närmaste åtta åren. Invandrade länsbor är en viktig rekryteringsgrupp, inte minst kvinnor som kommit från andra länder.

Regionen har tillsammans med Vård- och omsorgscollege, Arbetsförmedlingen och landstingen samt kommunerna i Jämtland och Västernorrland tagit fram ett arbetssätt för att utlandsfödda snabbare ska kunna anställas inom vården och omsorgen. Under förra året finansierade länets kommuner tillsammans med Arbetsförmedlingen ett pilotprojekt som genomförts i Hudiksvalls kommun.

– Det finns två delar i det här. Dels att hjälpa invandrade personer som står längst från arbetsmarknaden att få arbete och en egen försörjning. Dels att hitta mer personal åt vården och omsorgen, säger Annika Westermark, sakkunnig i personalfrågor i Hudiksvalls kommun och ansvarig för projektet.

En utmaning när det gäller arbetskraft som inte har svenska som modersmål är att det tar för lång tid att lära sig språket. Missförstånd och brister i kommunikationen kan påverka säkerheten för patienter och brukare. Därför är språkutveckling en central del i utbildningen.

– Vi har sedan tidigare utbildade handledare ute i verksamheterna som handleder undersköterskestudenter när de praktiserar och introduceras i arbetet.  I projektet tar vi nu fram en påbyggnadsutbildning i språkhandledning för handledarna så att de kan hjälpa utlandsfödda undersköterskor att snabbare lära sig svenska, säger Annika Westermark.

Just nu är det fem utlandsfödda undersköterskor som fått yrkesintroduktionsanställning med språkstöd i Hudiksvall . När året är slut och pilotprojektet är utvärderat är tanken att man i det nya större projektet ska sprida arbetsmodellen skarpt i alla länets kommuner.

Totalt kommer projektet omfatta ca 49 miljoner kronor under de närmaste fyra åren under förutsättning att Europeiska socialfonden beviljar bidrag med 17 miljoner. En miljon kronor kommer Region Gävleborg skjuta till, drygt 24 miljoner kronor kommer länets tio kommuner samt Älvkarleby kommun stå för genom medfinansiering av tid, och resten kommer att finansieras av Arbetsförmedlingen.