Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mångfald ska hjälpa företagare

Mångfaldsprojektet Öppna dörrar vill få fler företagare att se fördelarna och vinsterna i att tänka mer på mångfald i sina företag.

– Vi saknar ett tillväxtperspektiv på mångfald här. Vårt län har legat i botten när det gäller att ta tillvara på möjligheterna med mångfald, säger Rina Näslund som är projektledare för länsstyrelsens mångfaldsprojekt Öppna dörrar. Region Gävleborg och Tillväxtverket finansierar projektet som kommer att pågå under tre år.

Rina Näslund och Irene Lundin, som är näringslivsagent, har föreläst för företagare i Nordanstig. De ville berätta om möjligheterna med projektet som pågår fram till juni nästa år.

– Vår vision är att ta tillvara på de tillväxtmöjligheter som finns i ett mångkulturellt samhälle, säger Rina Näslund.

Projektet Öppna dörrar har pågått i drygt två år och kommer att avslutas i juni nästa år. Tanken med projektet är att företag ska kunna specificera vilken typ av kompetens de söker och förfrågningarna ska sedan vidarebefordras i projektets nätverk.

– Det är jätte svårt att mäta hur attityderna har förändrats under den här tiden. Men vi ser ett ljus i tunneln, men det återstår ännu väldigt mycket arbete. Vi vill visa på möjligheterna med invandring, säger Rina Näslund.

Projektet beräknas pågå i knappt ett år till. Sedan hoppas Rina Näslund och Irene Lundin på att företag och organisationer kommer att fortsätta med arbetet att lära sig att använda sig av fördelarna med ett mångkulturellt samhälle.

– Samhällets attityder förändras inte på en gång. Näringslivet måste höja blicken och fundera på vilkas pengar som man vågar vara utan. Mångfald bland personalen och i samverkan med andra företag är väldigt viktigt, säger Rina Näslund.

– Det handlar om att se alla konsumenter och hur man vänder sig till dem, säger Irene Lundin.