Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mångfald i skolan bäst för alla elever

Som förälder, ser jag med stor oro på, att man inte kan se konsekvenserna av att inte göra något åt skolstrukturen och när man inte förstår, att allting hänger ihop. Man vill i en bygd exempelvis skapa fler arbetstillfällen, så att orten inte dör ut. Men man tror det hänger ihop med skolan, både rätt och fel. Det är inte avhängigt ifall högstadieskola finns på orten eller ej, det är avhängigt, på vilken kvalitet skolan har.

I dag ökar segregeringen i skolan i Bollnäs kommun. Jag som förälder till tre barn, alla med något slags funktionsnedsättning vet det här redan, och har förstått hur allting hänger ihop. Vi har länge varit drabbade av den så kallade ”segregeringen”, för det är de funktionsnedsatta som först drabbas när resurserna tryter. De får inte det stöd de har rätt till.

Det kommer också rapporter från andra skolor än den mina barn går på. Från Granbergsskolan har vi fått en rapport om hur verkligheten ser ut. Där sätter man samman skolans nuläge och resultat med att de mer självgående eleverna lockas över till friskolan. Detta lämnar elever med ett större stödbehov kvar i den ”kommunala skolan”, som naturligtvis är mer resurskrävande utan draghjälp från de lite mer självgående eleverna. Det är nu man kan se dominoeffekten. Alla barn inom den kommunala skolan blir drabbade, på ett eller annat sätt, för att man inte ändrar strukturen efter hur verkligheten ser ut. Och de som behöver mest, får minst. Och nästa effekt blir, att det blir färre som når målen man ska nå, eftersom de inte fått det stöd de ska ha. Och i slutändan blir det färre som går vidare till högre studier, och kan komma tillbaka till sin hemort och skapa de där arbetstillfällena man i glesbygd fikar efter.

Nej för en del människor, så står skolbyggnader runt knuten mer högt i kurs, än utbildning med kvalitet. För en del är det visst viktigare att barnen slipper åka skolbuss till skolan, än att alla elever i en kommun erbjuds en likvärdig skola. Man pratar om mobbning, stora skolor och bygdens väl men man tänker inte så långt, att ojämlikheten är det som skadar mest i slutändan och att man själv är med och skapar den, eftersom man vägrar inse att likvärdig skola är den viktigaste ingrediensen i om en bygd lever vidare eller ej, inte den närmsta skolan.

Om man vore något så när intresserad av att alla som går i skolan ska ha det ungefär lika förspänt, vore man mer intresserad av att göra något åt den segregering som faktiskt råder. Segregeringsproblem kan man bara lösa genom att skapa mångfald. Men den mångfalden vill visst inte alla ha i dag! Jag kan bara konstatera att det är sorgligt, mest sorgligt att man inte förstår att det drabbar ens egna barn till slut. Campus Gärdet hade kunnat skapa mångfalden och gett resurserna till en excellent skola för alla!

Maria Mörk

mamma

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel