Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många ville prata sport

Mycket skratt och kära hågkomster blev det då Ljusdals sporthistoria avhandlades.

– Första året i allsvenskan förlorade vi de fyra första matcherna och låg sist i tabellen. När vi skulle spela nästa match träffades vi på station mot Västerås och hade klätt ut oss i 20-talskläder, säger Örjan Modin.

– Ja, då blev man uttittad, säger Gunnar Palmér, och alla skrattar.

Örjan Modin är speciellt inbjuden gäst för dagen. Han är känd som lagkapten och landslagsman i bandy när Ljusdal tog SM-guld 1975. Han spelade även fotboll under Ljusdals storhetstid i slutet av 60-talet och början av 70-talet.

– Bosse Andersson, jag och några till spelade både fotboll och bandy på elitnivå. När bandyn var slut skulle vi spela fotboll med Liston. Han var ingen teknisk tränare, men fantastisk på att få fart på laget och fick oss att spela tufft. Då gick det bra för oss några år.

De är rörande överens om vilken härlig sammanhållning man hade i lagen på den tiden. Ville man ha någonstans att spela så hjälptes man åt. När bandyarenan byggdes var 100 personer på plats för att hjälpa till att lägga rören.

– Vi gjorde i stort sett allt. Lampor och omklädningsrum. När jag kom till Ljusdal 1953 fanns det en liten stuga och en lampa där, säger Gunnar Palmér.

Om man ser till framtiden för Ljusdals bandy är flera av dem tveksamma.

– Man hoppas att det ska bli bra, men jag är osäker. Om vi går tillbaka 20 år i tiden så fanns det 15 till 20 isplaner i Ljusdal. Där åkte ungarna när de kom hem från skolan. I dag finns bara IP. Där kan de åka två gånger i veckan. Totalt sett hade vi bättre ungdomsverksamhet då, säger Örjan Modin.

Gunnar Palmér tror att det är svårt att få den lagkänsla man fick förr.

– Vi gjorde allt gemensamt. Nu åker var och en till sig. Det är bara fråga om hur mycket man tjänar.