Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många vill slopa de delade turerna

Kommunerna kan avskaffa arbetssättet om bara viljan finns menar riksdagspolitikern Margareta B Kjellin (M) från Hälsingland.

Inom vissa yrken är det vanligt förekommande med delade turer. Enlig en granskning som Ekot Sveriges Radio gjort så arbetar runt 150 000 personer i Sverige delade turer, många av dem finns inom äldreomsorgen.

Annelie Henrysson, ordförande kommunal i Ovanåker, tycker att det är bra att frågan hamnar i fokus.
– Fast i vår kommun har vi inte uttalat delade turer utan de som jobbar inom äldreomsorgen lägger sina scheman själva. Då kan det ibland bli så när de ska få ihop sina timmar, säger hon.

På samma sätt ser det ut i Söderhamn. Men i Bollnäs så har man fortfarande delade turer på schemat inom äldreomsorgen. Likadant är det i Hudiksvall som är riksdagsledamoten Margareta B Kjellin (M) egen hemkommun.

– Jag har en bakgrund inom vården och jobbade själv delade turer under 70-talet och 80-talet fram tills att det försvann och trodde aldrig att jag skulle få uppleva det igen, säger hon.
Under 1990-talskrisen började många kommuner att återinföra delade turer som ett sätt att spara pengar.

Vissa menar att det är svårt för kommunerna som har en ansträngd budget att slopa delade turer, men det argumentet köper inte Margareta B Kjellin.

– På lång sikt ökar det kostnaderna eftersom personalen inte orkar med att jobba på det här sättet.

Hon menar också att villkoren måste bli bättre om man ska kunna rekrytera personal till äldreomsorgen i framtiden.

– Landstinget använder sig inte av delade turer och det gör inte heller alla kommuner, så visar ju att det går att avskaffa delade turer.

Frågan om delade turer ska den här veckan diskuteras i riksdagens arbetsmarknadsutskott. Flera partier vill att frågan ska utredas, men det är inget Margareta B Kjellin förespråkar.

– Vi har kommunalt självstyre så det blir fel att gå in och lagstifta i enskilda delar och det strider också mot den svenska modellen som bygger på att arbetsmarknadens parter själva gör upp avtal.

I stället lägger hon sitt hopp på en överenskommelse från förra året mellan SKL, Sveriges kommuner och Landsting och Svenska Kommunalarbetareförbundet om att minska de delade turerna.

– Det lär väl dröja innan delade turer försvunnit helt, men jag tror att trenden har börjat vända i och med överenskommelsen.