Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många vill skuldsanera

Många har inte råd att betala sina skulder. Antalet ansökningar om skuldsanering ökar i Hälsingland, precis som i resten av landet. Störst är ökningen i Nordanstig.

Hittills i år har 117 länsbor ansökt om skuldsanering hos kronofogden. Det innebär en ökning på drygt åtta procent – en ökning som avspeglar utvecklingen i resten av landet, där kronofogden tagit emot drygt 3100 ansökningar under första halvåret.

I Hudiksvall och Nordanstig har det hittills i år lämnats in 12 ansökningar per kommun. Det innebär en svag ökning i Hudiksvall, i jämförelse med samma period i fjol. Nordanstig, däremot, uppvisar den kraftigaste ökningen i Hälsingland.

Svårt skuldsatta personer kan ansöka om skuldsanering hos kronofogden. Det innebär att den som är svårt skuldsatt får sina skulder avskrivna efter att ha levt på existensminimum under fem års tid.

Finanskrisen och det allt tuffare arbetsmarknadsläget tros inte vara bakgrunden till att allt fler ansöker om skuldsanering. Fredrik Abrahamsson arbetar vid skuldsaneringsteamet i Östersund, där ansökningar från norra Sverige handläggs.

- Vi är rätt säkra på att vi inte ser de effekterna än. Ökningen vi ser nu är resultatet av den lagändring som trädde i kraft 2007. Det har blivit lättare att ansöka om skuldsanering, säger han, och därför är det fler som gör det.

Bara mellan 2006 och 2007 märkte skuldsaneringsteamet i Östersund av en fördubbling i antalet ansökningar, och ökningen har fortsatt sedan dess. Antalet personer som faktiskt beviljas skuldsanering har också ökat.