Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många vill bli stöd åt ensamkommande

Att bli god man åt en ungdom på flykt är ett sätt att agera lokalt när det krisar globalt.
Kommunerna har lättare att hitta gode män åt ensamkommande flyktingbarn än åt andra. Men behovet kommer att växa.

Just nu bor flera hundra ensamkommande flyktingar under 18 år på boenden i Hälsingland.

Alla har en god man – en vuxen som hjälper dem med sådant som föräldrar brukar göra. Bland annat pengar och kontakter med myndigheter. Men en god man ska också vara ett stöd i barnens asylprocess.

Kommunerna är skyldiga att ordna gode män. Det är inte direkt svårt att hitta personer som vill ställa upp, enligt Maria Walther Rosenberg, handläggare på Hudiksvalls kommuns överförmyndarverksamhet. Hon upplever att det är lättare att hitta gode män åt den här gruppen, än åt vuxna svenskar med till exempel handikapp eller missbruk.

– Just nu är det väldigt mycket i media om flyktingströmmar. Jag tror att folk känner att de kan agera lokalt när det händer saker globalt. Det är en solidarisk handling att hjälpa en annan människa, och jag tror att man ömmar mer för barn och ungdomar i ett sånt utsatt läge som en flykt är, säger Maria Walther Rosenberg.

En annan förklaring kan vara att uppdraget är tydligt och avgränsat. Det är över när ungdomen fyller 18 – eller asylprocessen är klar. Det tror Sofia Holm på överförmyndarenheten i Bollnäs.

Läs även: Zalmaj flydde kriget – nu hjälper han nyanlända

Även i Söderhamn, Bollnäs och Ljusdal har tillräcklig tillgång till gode män.

Undantaget är Ovanåker och Nordanstigs kommuner, där det är svårare.

– Alla barn i Nordanstig har en god man. Men ett antal gode män har hand om flera barn, och det är väl inte så lyckat, säger Carin Sjödin, chef på de två boendena för flyktingbarn.

Hon undrar varför det ska vara svårare i Nordanstig än andra kommuner.

– Det är ett fantastiskt uppdrag, man får intressanta inblickar i andra världar. Det ger väldigt mycket, säger Carin Sjödin.

De flesta hälsingekommunerna har alltså balans mellan tillgång och efterfrågan på gode män just nu. Men de slår sig inte till ro, det finns ständigt behov av nyrekrytering. Dels för att gode män slutar, dels för att det är fler ensamkommande flyktingbarn på väg in.

Du som vill göra en insats kan höra av dig till Överförmyndarnämnden i din kommun. De erbjuder en grundläggande utbildning och gör en lämplighetsbedömning.

– Vi kommer att klara av att ge alla en god man, men det vore bra om fler anmäler sig. Och det räknar vi med, säger Maria Walther Rosenberg i Hudiksvall.