Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Många vet att det kommer bra hårdrock från Bollnäs"

/
  • Dan Glavén är uppvuxen med hårdrocken och minns hur han som sjuåring gick och längtade efter att Iron Maidens skiva

Karlslundsrocken och Rockfighten var självklarheter i ungdomskulturen under 90-talet. För Dan Glavén, föreningen Arena, handlade det om många ideella arbetstimmar – och om kärleken till musiken.

– Hårdrocken glöms tyvärr ofta bort när det pratas om lokal kultur, tycker han.

Annons

Under nittiotalet fanns två starka musikinstitutioner i Bollnäs: Rockfighten och Karlslundsrocken. Varje höst och vinter tävlade lokala band mot varandra (vanligtvis på Rehnstedtska) om vilket som var stans bästa band. Tävlingen var Rockfighten, som hade funnits "åtminstone sedan slutet av 80-talet", tror Dan.

Med inträdespengarna därifrån finansierades gratisfestivalen Karlslundsrocken, som gick av stapeln sommartid vid Karlslundsbadet och som firade 20-årsjubileum 2006.

– Från 80-talet och femton år framåt var det nästan uteslutande olika former av hårdrock och punk. Och runt 92-93 var det nog åtminstone ett-två dödsmetallband med på varje deltävling.

Under 90-talet ingick Dan i föreningen Arena (som under perioder också hetat Trash) som arrangerade både Rockfighten och Karlslundsrocken.

– Det har nästan bara handlat om ideella insatser. Folk tog med sin egen utrustning och lånade ut till varandra och alla blev inblandade.

Att hårdrocken har kommit lite i skymundan, samtidigt som den varit så stor lokalt, irriterar honom:

– Den glöms tyvärr ofta bort när det pratas om lokal kultur. Då handlar det om fiol, till exempel. Men det finns precis lika många ungdomar som har lagt ner lika mycket tid på att spela hård musik. Och de har slitit för att få göra sin egen grej, sparat pengar till sina instrument och släpat sina grejer.

Mer läsning

Annons