Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många varslas om vräkning

Ökning av obetalda hyror.

Antalet hemlösa i Sverige ökar. I Hudiksvalls kommun finns en handfull kända personer som helt och hållet saknar bostad, och antalet barnfamiljer som riskerar att bli vräkta ökar sakta men säkert.

Bilden framträder i kommunens svar på en enkät från Socialstyrelsen, men riktigt så illa som det ser ut är det inte, säger kommunens socialchef Ulrika Wenn.

– I Socialstyrelsens statistik räknas man som hemlös om man inte har eget kontrakt på en bostad. Vi har rätt många sådana i vår kommun: vi står för kontrakten, och de hyr i andra hand av oss.

I enkätsvaren noterar Hudiksvalls kommun en ökning i andelen yngre som saknar egen bostad, och antalet barnfamiljer som riskerar vräkning ökar också. Men de varslen verkställs aldrig, säger Helena Ek Fält, chef vid avdelningen för försörjningsstöd.

– I vår kommun vräks inga barnfamiljer, statistiken handlar om de som har blivit hotade av vräkning. Den gruppen ökar hela tiden – en ganska försiktig ökning, men den ökar varje år, den fortsätter öka och planar aldrig ut. Därför blir det till sist rätt många, som vi på något sätt måste gå in och hjälpa.

Varslen om vräkning kommer från såväl de privata hyresvärdarna som kommunens eget bostadsbolag. Hittills i år har 32 ärenden tagits upp hos socialförvaltningen, på grund av hot om vräkning.

– Det blir allt fler som har skulder och betalningsanmärkningar, och de som hotas av vräkning kommer från alla samhällskategorier, utom kanske de som har de allra bästa lönerna. Och de flesta har faktiskt egna medel, men har underlåtit att betala hyran, konstaterar Helena Ek Fält.