Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många valde öppen ateljé i stället för grillen: "Det är roligt att få frågor om mina skulpturer"

Konstrundan är ett tillfälle för konstintresserade att prata med konstnären och det blev många samtal på Kristi himmelfärdsdag för utställare som exempelvis Ulla Winblad, som visade sin textil.

– Det är för bra väder, så jag trodde att folk skulle ägna sig åt grillen eller trädgården i dag, men det har varit många besökare, säger Ulla Winblad.

Läs också: Josefina jobbar i bysmedjan

Konstrundan arrangeras av Lions och den sträcker sig från Jonas Petterssons måleri i Hassela Ulla Floréns keramik i Långviken, Iggesund och från Ulla Britta Hills måleri i Gnarp till Eva Löfgren i Björsarv, Bjuråker. Sammanlagt är det 34 utställare under två dagar men de flesta fortsätter hålla ateljén öppen över helgen.

Läs också: 50 nyanser av blått

Keramikern Helena Henning Bernmyr visade dels sina skulpturer i svart stengodslera men också tomtarna som blivit något av en signatur för henne.

– Det började med att jag såg Birgitta Sjölanders tomtar när jag var tonåring. Jag ville ha en, men hade inga pengar så jag tänkte att jag skulle göra en egen tomte, berättar Helena Henning Bernmyr.

Hennes skulpturer i svartlera fångar olika uttryck ur hennes vardag. Hon har också en grupp som heter "Hållplatsen" som har sitt ursprung i ett samtal hon hade i Hudiksvalls Borgarparken. Gruppen består av en äldre kvinna, en kille på bänken och en tjej som tar en "selfie" med mobilen.

– Det är roligt att få frågor om mina skulpturer, säger hon.

Läs också: Konstnärer och hantverkare öppnar sina ateljéer

– Vi har sett mycket intressant och nu fortsätter vi till Bergsjö, säger Siv Lindgren, Näsviken som tog rundan tillsammans med Eva Bodell, Hudiksvall.

De gillade smidet som Sture Hansson i Harmånger visade upp. Där gick det också att prova smide.

– Många tycker att det är spännande med värmen som gör järnet formbart, säger Sture Hansson.