Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många utan ström i Söderhamn – samma ställe drabbat flera gånger

Under söndagen var flera hushåll i Ljusne, Grundvik och Sjövik utan ström. Anledningen var en trasig kabel. En av de som drabbades var Rolf Orre i Grundvik. Han menar att avbrotten blivit fler de senaste åren.

– Under ett par tre år har det kommit tätt. Vi har bott här i 45 år och förut hände det när det var storm eller liknande, men nu måste det vara något annat för det har inte varit något extremt väder, säger Rolf Orre.

Han uppskattar det till åtminstone tre strömavbrott de senaste tre åren som han inte ser någon särskild förklaring till. Den här gången varade avbrottet i två timmar och 16 minuter.

Göran Florén, elnätschef på Söderhamn Nära, säger att Rolf Orre till viss del har rätt i sin kritik.

– Vi har inte haft många avbrott de senaste åren, men tyvärr har flera av dem varit på samma ställe. Det är en slump och jag har full förståelse för att de som bor där reagerar, säger han.

Han säger att det blivit betydligt färre avbrott sedan kablarna grävdes ner i marken, men att det nu kan vara svårare att identifiera var felen är.

Den här gången handlade det om en havererad kabel, och enligt Göran Florén är det sådant som händer.

– Kablarna har varit med länge och de håller inte i all evighet, säger han.

Läs också: Tor oskyldig – Kråka bröt strömmen för 6 000 abonnenter i Söderhamn

Omkring 1 500 hushåll drabbades av strömavbrottet som varade i runt två timmar. Även bredband och TV påverkades och kom inte igång ordentligt förrän måndag morgon.

Rolf Orre sökte en förklaring till strömavbrottet redan under söndagen men kunde då inte få något svar.

– När jag ringde och frågade fanns det ingen prognos för när det skulle vara klart. Men om man förklarar varför det blir så här är det ju lugnt, säger han.

Läs också: Miljardsatsning för säkrare elnätet kan orsaka höjda avgifter