Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många unga struntar i cykelhjälm

Sedan några år tillbaka är det lag på att alla barn upp till 15 år ska använda cykelhjälm. I Gävleborg är det knappt 25 procent av barnen i grundskolan som använder cykelhjälm. Därmed är länet sämst i landet.

Annons

Varje år skadas nästan 1 000 barn så svårt i cykelolyckor att de måste vistas på sjukhus i minst ett dygn. Använder man cykelhjälm så minskar risken för dödliga skallskador i samband med cykelolyckor betydligt. Men trots det är det fortfarande många barn som inte använder sig av cykelhjälm. I hela Sverige är det ungefär hälften av alla barn som använder cykelhjälm, i Gävleborg bara 24 procent, vilket är sämst i landet. Det visar en undersökning som Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, har gjort.

I Gävleborg är det framför allt pojkar och flickor i åldrarna 13 till 15 år som ratar cykelhjälm. Frågan är varför Gävleborgarna är så dåliga på att använda cykelhjälm, för även bland vuxna är det få som använder cykelhjälm, jämfört med andra län.

– Det är jättesvårt att veta, det kan vara traditioner, trafikmiljön med mera, säger Jan Sandberg, vd för NTF.

Rasmus Bodell, som går i årskurs 8, råkade nyligen ut för en olycka och sedan dess använder han alltid hjälm.

Vad beror det på att så många inte använder hjälm?

– De tycker att det är fjantigt.