Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många unga på stämman

Småskaligheten och den vackra platsen är Norrbostämmans styrka. Det tyckte några av besökarna på årets stämma, som hölls på söndagen och samlade många unga spelmän.

Stämman inleddes med en uppmarsch till tonerna av Trollens brudmarsch och inblåsning av Anna Lindkvist Adolfsson. Sedan ledde Marita Sandberg allspelet. Över hälften av de omkring 70 spelmännen var barn och ungdomar och de flesta av dem hade deltagit i Norrbo folkmusikläger. Lägret började i tisdags och avslutades med ett framträdande senare under söndagens stämma.

– Jag vill rikta en uppmaning till alla spelmän som är här i dag: ta med barnen i buskspelet. De har övat på att spela på gehör under veckan. Det gör inget om man spelar på fel sträng eller något, det viktigaste är att man får vara med och prova på, sa Marita Sandberg från scenen.

Norrbostämman, som i år hölls för 43:e året, började som en förstämma till den på 1970-talet enormt stora Delsbostämman. En av tankarna med Norrbostämman var att ge mer utrymme åt unga spelmän. Det som annars utmärker stämman i dag är småskaligheten.

– Den är annorlunda på så vis att man har koll på allting som händer. Det är trevligt, sa Doris Eriksson, från Flatmo, Näsviken, som satt och fikade tillsammans med maken Leif Eriksson.

– Och det är en fin plats att ha stämma på, sa han.

Vid ett bord intill satt Jon-Erik och Emma Liw från Delsbo och försökte spela fiol tillsammans, samtidigt som deras barn, Sigrid, två år, klättrade runt på dem.

– Vi brukar åka på ganska många stämmor. Den här är lite mindre än de andra och väldigt mysig, sa Jon-Erik Liw.

Årets högtidstal, om entreprenörskap, hölls av Torbjörn Jonsson från Näsbyn, som bland annat har drivit Bergmans pepparkakor i Ljusdal och Delsbo Candle.