Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många unga är fulla vid skolavslutningar: "Studenttåget har urartat väldigt mycket"

Skolavslutningar och studentfirandet blir för många ungdomar ett firande med mycket alkohol.

– Studenttåget har urartat väldigt mycket. Det är ofta väldigt många fulla ungdomar, säger Anna-Karin Gradin, polis.

Repris: Följ med när vi sände live från studenttåget ifjol

När studenterna gör sig redo för att gå i studenttåget genom Hudiksvall kommer även polisen finnas på plats. Det är inte tillåtet att dricka alkohol på allmän plats i centrala Hudiksvall.

– Vi kommer att finnas på plats för att förverka alkohol, säger Anna-Karin Gradin.

Läs även: Nu börjar studentfirandet: "Det är helt underbart"

Bildextra: Se studenterna från förra årets firande i Hudiksvall

Polisen, socialtjänsten och fritidsgårdarna har under våren inlett ett tätare samarbete för att möta problematiken som det har varit kring en del ungdomar under våren.

– Vi har märkt att det har fått effekt. Det är ett mindre inflöde av ungdomsärenden nu. På kort sikt har vi nått en förändring. Nu behöver vi jobba för att få en lånsiktig och hållbar förändring, säger Mikael Johansson, förundersökningsledare vid polisen.

Läs även: Polisen skärper bevakningen av studentflak

Under skolavslutningshelgen kommer extra personal från både polisen och socialtjänsten att vara ute i Hudiksvall för att hjälpa de ungdomar som behöver hjälp.

– Vi hoppas att föräldrar vågar vara ute på stan under skolavslutningsveckan. Föräldrar ska vara nyktra och vara vaksamma över sina ungdomar, säger Ellenore Larsson, socialsekreterare i Hudiksvall.

– Min uppmaning till ungdomarna är att bry sig om varandra. Lämna ingen ensam och ta hand om varandra, säger Fredrik Martin som arbetar som polis.

Läs även: En tråkig del av studentfirandet

Både polisen och personal från socialtjänsten och fritidsgårdarna vill se att fler vuxna engagerar sig och är ute där ungdomarna är.

- Man får gärna komma och fälta med oss, säger Ellenore Larsson.